Gå direkt till textinnehållet

Snabba svar på Deja News Vem kan USAs vapenlagar?

Hur hittar man en frånskild pappa som tycker att de nya reglerna om bidragsförskott är åt skogen? Hur kommer man i kontakt med en expert på USAs vapenlagar? Försök med webbplatsen Deja News.

Hur hittar man en frånskild pappa som tycker att de nya reglerna om bidragsförskott är åt skogen? Hur kommer man i kontakt med en expert på USAs vapenlagar? Försök med webbplatsen Deja News.

Världen runt pågår samtal på nätet i form av så kallade diskussionsgrupper. Det är en slags elektroniska anslagstavlor där man kan uttrycka sin åsikt, be om hjälp med att hitta information etc.

Det finns grupper för dem som intresserar sig för gräshoppsforskning, rättsmedicin, politik, såpoperor, ja, i stort sett vad som helst.

Annons Annons

Deja News är ett bra verktyg för journalister som vill hitta nyttiga diskussionsgrupper och få kontakt med folk där.

Deja News fungerar som en sökmotor. Knappar man in ett eller flera sökord letar Deja News igenom alla öppna diskussionsgrupper på Internet, cirka 80 000 stycken.

Resuméreportern Robert Svensson arbetade tidigare på Internetguiden, där han ibland skrev om olika shoppingsajter på Internet.

– Jag använde Deja News för att kolla om shoppingsajterna verkade vara något att ha. När folk gick ut med varningar; ”Handla inte här, de tar dina pengar” så var det naturligtvis en viktig indikation.

Robert Svensson har även utnyttjat Deja News för research om personer han tänkt intervjua.

– För varje kändis i USA finns särskilda diskussionsgrupper, berättar han. Deja News är även bra för mycket smala ämnen. Vill man till exempel ta reda på vilka musiker som spelade på en viss skiva av Pink Floyd hittar man snabbt grupper med folk som vet.

Är det inte svårt att lita på informationen?

– Jo, självklart. Man får hantera informationen som allt annat folk säger. Står det att en shoppingsajt är helt fantastisk med tre utropstecken är det i allmänhet ett reklammeddelande. Man får se diskussionsgrupperna som ett komplement till sina övriga researchverktyg.

Under belägringen av Sarajevo skrev frilansjournalisten Ana L. Valdés en serie artiklar för DN och tog då hjälp av Deja News. Hon spårade upp 10-15 diskussionsgrupper om Bosnienkriget där människor i bland annat Sara-jevo berättade vad som var på gång.

Enligt Ana L. Valdés avslöjades massakern i Srebrenica i nyhetsgrupperna långt innan den blev en nyhet i medierna.

Hon ser Deja News som ett trubbigt verktyg och menar att det inte är något för nybörjare.

– Man får ta det som står i nyhetsgrupperna med en nypa salt. Ibland måste man försöka hitta samstämmiga uppgifter från flera håll.

Tomas Carlsson, frilansjournalist i Mariestad, tycker att det finns mycket oanvändbart pladder i diskussionsgrupperna.

– Ibland sprids rykten om personer på ett otäckt sätt. Ett exempel gäller den så kallade TV-mannen som namngavs i diskussionsgrupper där även hans kollegor på SVT gjorde inlägg om honom.

Trots utbudet av strunt har Tomas Carlsson haft nytta av Deja News.

– När jag skrivit recensioner har jag använt Deja News för att få tips om ytterligare information om en grupp eller en artist att komplettera artikeln med.

Tomas Carlsson, som också fotograferar i jobbet, sökte en gång information om Alpha, ett äldre kameramärke.

– Via Deja News hittade jag en amerikan och hans hemsida som hade mycket fakta om just det fabrikatet.

Han framhåller att nyhetsgrupperna har en fördel jämfört med e-postlistor.

– På e-postlistorna får man ju alla inlägg på den lista man är med på. Från nyhetsgrupperna hämtar man enbart hem de meddelanden man är intresserad av.

WEBBADRESSER:

Adressen till Deja News är http://www.dejanews.com

Diskussionsgrupper kan man hitta även genom att gå via exempelvis www.evreka.com eller www.remarq.com

Förutom Deja News finns en rad program för att hitta diskussionsgrupper utan att använda webbläsaren. Några hittar man på http://ftp.sunet.se/tucows/

Fler avsnitt
Fler videos