"Självständig journalistik blir omöjligt"

19 februari, 2014

Vision Fackförbundet Visions inriktningsbeslut igår innebär att Tidningen Vision och Allt om jobbet läggs ned, sannolikt också Social Qrage. Den nya medlemstidning som ägarna vill se ska göras inom en större kommunikationsenhet.

Fackförbundet Vision arbetar med att stöpa om hela sin medlemskommunikationsverksamhet.

– Vi ser över hur en tidning ska se ut, hur en webb ska se ut, och så vidare, säger kanslichefen Therese Svanström Andersson.

Enligt det inriktningsförslag som tjänstemän på förbundet arbetat fram och som styrelsen tog igår ska en sammanhållen strategi för medlemskommunikation tas fram. Tidningsavdelningen läggs i en större kommunikationsenhet som ska verka åt samma håll.

Minst två titlar som görs i dag läggs ned, däribland Tidningen Vision som kommer med 20 nummer per år. Den nya medlemstidning som ska göras i dess plats beräknas ha en utgivning på runt 8 nummer per år.

– Min enda kommentar är att det är jättetråkigt, säger Tidningen Visions chefredaktör och VD Kent Källqvist.

Hur det blir med utgivarskapet är inte klart, inte heller om det blir personalminskningar.

– Jag kan inte spekulera i det. Det beror på vad ägarna ser framför sig för journalistik, säger Kent Källqvist.

Tror du att det går att bedriva en självständig journalistik om man är en del av en kommunikationsavdelning?

– Nej.

Therese Svanström Andersson säger att Vision vill "samla en medlemskommunikation som bättre svarar mot medlemmarnas behov".

– Vi behöver bli bättre på att närma oss medlemmarna, och bli mer fokuserade på medlemmarnas yrkeskarriär.

Är det inte viktigt att medlemmarna får en oberoende journalistik som kan granska det egna förbundet?

– Vår avsikt är att det ska vara en tidning som bevakar våra medlemmars yrkesvillkor, och även fackförbundet.

Journalisten söker Visions förbundsordförande Annika Strandhäll.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Sandra ons, 2014-02-19 12:55
Jag kan förstå hur facket tänker. Det finns ingen självklarhet i att fackförbund som Vision och ST nödvändigtvis ska syssla med nyhetsjournalistik. Jag har en känsla av att deras tidningar kostar bra mycket mer än det ger. Och det är väl inte heller fackets primära uppgift att bygga mediehus.
Inlagt av Rickard Jakbo ons, 2014-02-19 16:21
Det är heller ingen självklarhet att det mesta av informationen om ett demokratiskt fackförbund ska gå via förbundsledningen och deras kommunikationsavdelning. Jag undrar vad medlemmarna tycker? Tills nu har de haft kunniga journalister som skriver om vart deras medlemspengar tar vägen och hur deras valda företrädare och anställda tjänstemän agerar. Frågan är också hur mycket en sådan här mer reklamig produkt kommer att bli läst? Och hur intelligent den tillåts vara? Om läsvärdet sjunker kommer alla Visions medlemmar förlora på det.
Inlagt av My ons, 2014-02-19 18:25
Det är väl en enorm skillnad i att bygga medierna och bygga trovärdighet? Har svårt att se hur man kan lita på att ett förbund som inte tål att bli granskad utan öppet säger att man vill föra ett budskap "åt rätt håll" i en och samma kommunikationsavdelning.
Vision

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies