Gå direkt till textinnehållet

Schibbye är hoppfull om Dawit Isaak

Den omvälvande utvecklingen på Afrikas horn är så hoppfull att journalisten och författaren Martin Schibbye som skriver en bok om Dawit Isaak känner sig stressad över att bli färdig. ”Att få skriva ett nytt slut vore fantastiskt.”

Förra veckan beslutade FNs säkerhetsråd enhälligt att häva sanktionerna mot Eritrea. Beslutet kommer efter en sällan skådad positiv utveckling på Afrikas horn det senaste året. Vad kan det här innebära för den fängslade journalisten Dawit Isaak?

– Jag tror att man måste gå tillbaka i tiden, svarar Martin Schibbye.

– När jag gjorde min första reportageresa till Eritrea 2016 och intervjuade ministrar där ville de bara tala om gränskonflikten med Etiopien och FN-sanktionerna – de innebar att det var som om en pestflagga var hissad över nationen. Om man tog upp andra frågor, som fängslade journalister, kom diskussionen alltid tillbaka till de frågor de uppfattade som mer grundläggande för nationens överlevnad.

I januari i år avgick Etiopiens premiärminister för att rädda nationen från inbördeskrig och en ny tillträdde, konstaterar Martin Schibbye.

– Han har sedan drivit på en reformagenda där man både slutit fred med grannländerna och släppt fria journalister, välkomnat oppositionsledare och oppositionsmedier tillbaka.

Fredsavtalet som slöts mellan de forna ärkefienderna i somras, som innebar att Etiopien accepterade det avtal som redan fanns, var en historisk händelse, betonar Martin Schibbye:

– Det var som Berlinmurens fall för Afrikas horn. Nyckeln till att stabilisera en region med otroligt många konflikter och flyktingar. Bara kort efteråt såg man att familjer kunde återförenas, flyglinjer och handeln öppnades mellan länderna, vilket lett till lägre priser på bensin och varor i Eritrea.

Många kände ändå en oro för att utvecklingen skulle stoppas eftersom FN- sanktionerna låg som en våt filt över allting.  Men nu röstade alltså säkerhetsrådet enhälligt om att de ska tas bort. Kritiker har pekat på att Eritrea fortfarande har journalister fängslade och inga fria val, ingen privat press.

– Allt det är sant, men det var ju inte vad sanktionerna handlade om, menar Martin Schibbye.

– Jag känner mig oerhört hoppfull för människorna i både Eritrea och Etiopien. Jag hoppas fler journalister kommer att resa dit, att svenska samarbeten och biståndsprojekt inleds.

Vad tyder på att fängslade journalister som Dawit Isaak kommer att släppas?
– Förutsättningarna för reformer i Eritrea är nu väldigt goda. Ministrarna som slogs i tre decennier för att Eritrea skulle bli självständigt, slogs ju för demokrati. Min bild när jag intervjuar dem är att de vill införa det, men att var sak har sin tid. Det har bara gått månader sedan fredsavtalet och en vecka sedan sanktionerna släpptes. Det är lite kategoriskt att avfärda Eritrea för att det inte hunnit hända något än. Det här är otroligt historiska omvälvande skeenden, klart att det kommer att ta tid innan något händer på marken.

Martin Schibbye besökte landet senast förra hösten. Nu arbetar han på sin bok om Dawit Isaak.

– Jag skriver om Dawit Isaak som människa och har intervjuat personer som chefen för det städbolag som anställde honom i Göteborg, hans första flyktingsamordnare: folk som mött honom som människa, inte som dramatiker och journalist. Jag slås av hur mycket jag också lär mig om honom. Bortom symbolen och bilden han blivit är han en människa av kött och blod som kom till ett Sverige som på många sätt såg annorlunda ut än dagens Sverige.

Vågar du hoppas att han är här till boksläppet i april?
– Jag kan säga såhär: jag känner mig stressad över att skriva klart den här boken. Det händer så mycket och det går väldigt fort. Jag tror att vi kommer att bli överraskade över hur fort det går. Men att få skriva ett nytt slut vore ju fantastiskt.

Fler videos
Fler avsnitt