Så slår Boris Johnsons sparkrav mot BBC – 1 000 ska sägas upp

30 maj, 2022

BBC 4 läggs ned, 1 000 anställda sägs upp och BBC satsar på ”digitalt först”.

Den brittiska regeringen har beslutat att minska licensavgiften till BBC fram till 2027, då man vill slopa avgiften helt och hitta en annan finansieringsmodell.

Budgetminskningen medför att BBC kommer att behöva dra ner på kostnaderna med hisnande 3,5 miljarder kronor årligen, och i torsdags presenterade generaldirektören Tim Davie sin plan för att förvandla broadcastorganisationen till en ”digitalt först”-organisation, genom en investeringskostnad om ytterligare 3,7 miljarder kronor.

Förändringarna medför bland annat stora nedskärningar i tablåsända nyhetsprogram, och satsningar på digitalt innehåll. Mindre kanaler som CBBC, BBC Four och Radio 4 Extra, läggs ned. Flera sändningar på andra språk än engelska ska bli enbart digitala, enligt förslaget.

Totalt ska antalet anställda minska med 1 000 personer, motsvarande sex procent av personalen.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies