Gå direkt till textinnehållet

Så firar mediebranschen jul

Efter förra årets distanserade julfirande ville många i mediebranschen i år ta chansen att umgås på julfester eller mingel, visar Journalistens årliga koll.

Sveriges Radios Stockholmsredaktion satsade man i år på att ha en julfest. Utöver det kunde alla som jobbar i radiohuset också njuta av ett digitalt Luciatåg, men några julklappar blev det inte. ”Det är en företagspolicy att vi inte ger några julklappar till personalen” meddelar kanalchefen Sofi Taavitsainen.

Tidningen Vi lagade maten till julbordet tillsammans. Traditionen att bjuda frilansande medarbetare på fest har också återupptagits.

”Självklart får alla medarbetare också en julklapp, jag kan inte avslöja vad här. Jag har aldrig förstått varför det är just personalens julklappspengar företag måste ge bort till välgörenhet. Det finns väl andra konton att ta ifrån? Vi har ett starkt engagemang i Vi-skogen alla dagar om året och ger också pengar dit regelbundet”, skriver chefredaktör Unn Edberg i ett mejl.

Annons Annons

Stampen Media hade en färdig planering för julfester som de hoppades kunna genomföra, enligt HR-direktör Bengt Olsson, som tillägger att de är beredda på att ökad smittspridning kan kullkasta planerna. Stampen väljer sedan några år tillbaka att avstå från traditionella julklappar och skänker en julgåva till Bris.

Bonnier News hade man planerat ett julmingel som ställdes in med anledning av pandemin. De anställda på Dagens Nyheter får en julgåva, vad den består i är höljt i dunkel.

Svenska Dagbladet hoppades kunna genomföra ett julmingel på ett säkert sätt. Schibsted brukar också ha gemensamma samlingar med luciatåg och glögg. Julklappar får personalen välja från en förmånsportal. De som inte plockar ut sin julklapp kan välja att skänka pengarna till Barncancerfonden.

Journalistförbundet bjöd i år personalen på ett julbord och skänker motsvarande 200 kronor per medarbetare till Kim Walls fond, Cancerfonden och Läkare utan gränser, efter medarbetares önskemål. Det blev också luciafika med lussebullar, alkoholfri glögg och pepparkakor.

Journalistens medarbetare får välja en julklapp från en förmånsportal.

Fotnot: Med reservation för att företagen kan ha gjort nya överväganden pga nya covidrestriktioner efter vår enkät.

Fler avsnitt
Fler videos