Gå direkt till textinnehållet

Roy Greenslade: Pressen har gett upp sitt uppdrag

Pressen är inte längre en vakthund. Den varken biter eller skäller. Den har dragit sig tillbaka till kenneln och lever på slamsor från PR-byråerna, skriver Guardians mediekommentator Roy Greenslade, som vill se kamp för journalistik finansierad utan vinstmotiv.

Roy Greenslade, brittiska The Guardians mediekommentator, slår larm om läget för journalistiken i den ekonomiskt trängda tidningsbranschen. "Vi går inte mot en omfattande kris i journalistiken. Vi är redan i en sådan kris som sätter hela vår rolls samhällstjänande roll i fara," skriver han.

Greenslade framhåller att lokala veckoutgivna tidningar stänger varje månad, regionala dagstidningar lever under hemska villkor, varav flera riskerar stängning inom närmaste året. Även rikstidningarna går med förlust på bred front. Greenslade hävdar att de drastiska nedskärningarna nu får effekt på granskningen, och den kommunala bevakningen, som är genomgående ytlig. De sociala mediernas nya journalistik har inte lyckats bli verklighet utan kvarstår som "en teori i väntan på en praktik."

Trots entusiastiska bloggare finns det få tecken på att de sociala medierna kan komma i närheten av det granskande uppdrag som traditionella medier utfört. Greenslade refererar även till internetgurun Clay Shirky, som varnar för att städer i USA genom utvecklingen riskerar att sjunka mot endemisk korruption på grund av bristande bevakning.

Greenslade yrkar för att man inte får acceptera förlusterna, och stödjer därför tanken på att ge upp tanken på journalistik som en kommersiell verksamhet, till förmån för en journalistik finansierad via statligt stöd eller välgörenhet. "Det är ett avgörande första steg för att pånyttföda journalistiken", skriver han. "Vi kan inte låta det gamla dö innan det nya uppstått".

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt