Gå direkt till textinnehållet

Ronan Farrows nya dokumentär skildrar de tilltagande angreppen på pressfriheten

Genom att följa fyra journalister i ett år visar Endangered hur pressfriheten i står under ett allt hårdare tryck. Nu ska den visas på HBO. 

I dokumentären får man följa fyra journalister i USA, Mexiko och Brasilien under ett års tid, bland annat när de rapporterar från Black Lives Matter- och covid-19-demonstrationer, och utsätts för våldsamheter och hot av sina egna myndigheter.

Endangered regisseras och produceras av Oscarnominerade Rachel Grady och Heidi Ewing. Som exekutiv producent hittar man Pulitzervinnaren Ronan Farrow.

I en intervju i Guardian pekar regissören Heidi Ewing på USAs förre president Donald Trumps ansvar för den försämrade pressfriheten och säkerheten för journalister:

Annons Annons

”I samma ögonblick som Trump började säga åt journalister att hålla käften, skälla ut dem och skrämma dem eftersom deras rapportering om covid var väldigt obekvämt för honom, började andra ledare att imitera honom. De härmade hans fraser, ord för ord, på sina egna språk. Det var en stor gåva från Trump till autokratiska politiker i Ungern, Polen, Brasilien, Mexiko – så många platser. Vi kunde ha gjort ett enormt montage av 20 andra länder där politiska ledare kopierade honom”, säger Heidi Ewing.

Endangered har premiär på HBO den 28 juni.

Fler avsnitt
Fler videos