”Rättsosäkert agerande av IMY mot Verifiera”

14 november, 2022

DEBATT Databasföretaget Verifieras utgivare Gunnar Axén protesterar mot Integritetsskyddsmyndighetens tillsyn av företaget.

I september utfärdade som Journalisten rapporterat Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) en reprimand och ett föreläggande mot Verifiera, som erbjuder en söktjänst med känsliga domstolsuppgifter gällande tvångsvård. Detta trots att företaget har ett utgivningsbevis enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Verifiera har överklagat IMYs beslut. I en debattartikel i Journalisten idag skriver den ansvariga utgivaren och styrelseordföranden Gunnar Axén att IMYs sanktionsbeslut är ”anmärkningsvärt”.

”Följderna går inte att överblicka. Rättsläget kommer att vara högst oklart. I vilka avseenden gäller GDPR för verksamheter med utgivningsbevis? I samtliga fall, vissa fall eller bara för det begränsade området i ärendet? (...) IMYs agerande riskerar att bli ett dråpslag mot den moderna journalistik som utgår från rättsdatabaser”, skriver Axén.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies