Gå direkt till textinnehållet

Public service-klubbarna kräver fler åtgärder efter Metoo

SVT och SR är två arbetsplatser som haft svåra fall av anklagelser om sexuella trakasserier att hantera. SVT-klubben föreslår nu att skyddsombuden ska få i uppdrag att utöva tillsyn över de produktionsbolag som SVT samarbetar med, medan SR-klubben efterlyser andra medarbetarundersökningsfrågor för att upptäcka problem tidigare.  

Ulrika Hyllert, ordförande i klubben vid SR, menar att de och ledningen är ”väldigt överens” om hur viktig den här frågan är för företaget. SRs VD Cilla Benkö gick också ut i ett öppet brev på SRs intranät redan dagen efter Deadline där hon skriver: ”Så länge jag har varit VD på Sveriges Radio har ledningen jobbat systematiskt tillsammans med de fackliga organisationerna för att skapa arbetsplatser fria från trakasserier.”

SRs VD skriver även om de åtgärder som företaget har vidtagit sedan #metoo rullades upp:

  • Alla chefer ska bjudas in till samtal med syftet att ge dem verktygen som behövs ”för att fånga upp oacceptabla beteenden tidigt”.
  • Utbildningar ska tas fram för chefer och ledare.  
  • SR har också genomfört en genomlysning av hela företaget där de pratat med chefer på olika nivåer för att kartlägga situationen på de enskilda arbetsplatserna.

Själva genomlysningen är inte offentliggjord men journalistklubben uppger att de har fått en dragning av densamma tillsammans med ledningen. Slutsatsen som företaget själva drar i brevet är att ”de fall som har varit kända har utretts och hanterats”. Enligt ledningen har det under de senaste tio åren handlat om ett 50-tal fall av olika typer av arbetsmiljörelaterade problem, alltså allt från trakasserier till beteenden som gör att personer inte kan arbeta tillsammans i en grupp.

Annons Annons

SRs VD Cilla Benkö vidhåller att hon inte kände till de allvarliga anklagelserna mot programledarprofilen som har slutat.

– Jag har inte vetat. Vi har 1 800 medarbetare på 50 platser i landet. Det kan ske saker utan min vetskap. Min roll är att säkerställa att vi har riktlinjer och processer som fungerar och alla ärenden jag har fått vetskap om sedan dess att jag blev VD vet jag är hanterade, skriver Benkö i ett mejlsvar.

Klubben menar att olika typer av strukturella förändringar oftast är enklare att göra för företaget. Den stora utmaningen ligger i hur SR kan få till en diskussion i vardagen som får både chefer och medarbetare att förstå vad det innebär att ha en miljö där sådant här inte förekommer.

– Saker som hur vi ska vara mot varandra. Många behöver fundera kring det. Eller hur man kan säga ifrån när man bevittnar sexistiska skämt, utan att känna sig som den där tråkiga glädjedödaren. Den stora utmaningen för en arbetsgivare är hur man kan jobba med de frågorna i en stressig vardag där alla samtidigt vill göra bra journalistik, säger Ulrika Hyllert.

Med facit i hand har det funnits problem på SR som inte har synts i några medarbetarundersökningar och där har SR en del jobb att göra menar också klubben.

– Vi har, som de flesta andra, en ruta där man kan kryssa i ”har du varit sexuellt trakasserad?”. Ska man fylla i ”ja” på den så tror nog många att de verkligen måste ha varit med om något grovt och inte att det räcker med att man ser sexistiskt jargong eller andra typer av problem. Då behöver man ställa andra typer av frågor och vi och skyddsombuden har ett jobb att göra kring hur vi utformar detta, säger Ulrika Hyllert.

Kommer det in mycket vittnesmål direkt till er?
– Efter #metoo finns det fler händelser jag känner till, jämfört med vad jag visste innan. Men jag kan inte säga om det handlar om nya historier eller om det har varit känt för andra innan, men jag kan säga att tröskeln för att ta upp sådant här med cheferna är lägre nu.

Inom SVT är problemen med produktionsbolagen och deras otrygga anställningar, som ytterligare försvårat arbetsmiljön för medarbetarna, ingen nyhet. Därför har journalistklubbarna vid SVT nu lagt fram ett gemensamt förslag om att skyddsombuden ska få i uppdrag att utöva tillsyn över de produktionsbolag som SVT samarbetar med.

– Vi hoppas att det säkrar ett systematiskt arbetsmiljöarbete ute på produktionsbolagen som gör det tydligt för medarbetare vart de ska vända sig om de utsätts för oacceptabelt beteende eller kränkningar samt att cheferna stärks i att ta hand om detta, säger Hanna Nyberg, ordförande för SVTs journalistklubb.

Upplever du att SVT lyssnar på er och vill få bort trakasserierna en gång för alla?
– Ja. Men när det kommer till de trygga anställningarna har vi mycket kvar att göra, säger Hanna Nyberg.
 

Fotnot: De flesta stora medieföretag har antagit planer efter #deadline. På Expressen ska alla chefer gå en utbildning för att öka medvetenheten om ansvaret för arbetsmiljön. På TT och Aftonbladet har man tagit extern hjälp för att utreda omfattningen av problemet. Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet skickar ut medarbetarenkäter och Sydsvenskan ökar takten för att inrätta en visselblåsarkanal, enligt SR-programmet Mediernas sammanställning.

Fler videos
Fler avsnitt