Gå direkt till textinnehållet

Protestaktion på 18 svenska redaktioner

Marieberg Medias journalistklubb har tryckt upp tröjor med texten: ”B-laget”. Syftet är att uppmärksamma kollegor och arbetsgivare på de dåliga villkoren för bemanningsanställda.

På tisdagen gick ett 60-tal bemanningsanställda journalister på Bonniers News interna bemanningsföretag Marieberg Media till jobbet iförda protesttröjor på 18 olika redaktioner. På framsidan av tröjorna står ”B-laget” och på baksidan: ”Mindre i lön, färre lediga dagar, samma arbetsinsats”, samt en QR-kod som leder till Journalistförbundets hemsida där flera mariebergare berättar om sina upplevelser att vara bemanningsanställd, samt till en debattartikel med rubriken: ”Dags att skrota B-laget” som Journalisten publicerade igår.

I det gemensamma kommunikationsprogrammet Slack har flera bemanningsanställda idag bytt ut sin profilbild mot ett ”B”.

På Sydsvenskans redaktion i Malmö samlades 13 av de 20 protesterande bemanningsanställda på HD-Sydsvenskan och Skånska Dagbladet för att ta foto under lunchen. Foto: Privat

Annons Annons

Så ser baksidan på tröjan ut. Foto: Privat

Journalisten fick en pratstund med Malva Kauranen, Ebba Kulneff och Julia Kråklind från journalistklubbens styrelse om aktionen.

Vad vill ni uppnå?
– Vi vill framför allt visa att vi är mariebergare, och att vi är många; vi är 400 och dubbelt så många på somrarna. Det är inte alla på redaktionen där jag jobbar som vet vilka som är bemanningsanställda, att vi arbetar med exakt samma arbetsuppgifter som de, fast med mycket lägre lön och sämre villkor, säger Malva Kauranen, som jobbar på HD-Sydsvenskan.

– Vi vill sätta ljuset på våra dåliga villkor och låga löner och sätta press på arbetsgivaren. töver det sämre löneläget fanns det från början åtta punkter där bemanningsavtalet är sämre än dagspressavtalet. Efter förhandlingar har vi lyckats få igenom ett och en halv punkt, men det går för långsamt. Vi kräver inte mer än vad kollegor har, vi kräver lika, säger Ebba Kulneff, som jobbar på Dagens Nyheter.

Julia Kråklind som jobbar på Falköpings Tidning berättar att en del arbetskamrater verkar tro att hon inte har så stor yrkeserfarenhet eftersom hon är ”vikarie”.

– I går den 24 april hade jag jobbat som journalist i exakt åtta år. Många av oss har jobbat länge, på ansvarsfulla positioner och med kvalificerad journalistik. Malva här var nominerad till Guldspaden i år, säger Julia Kråklind (bilden).

Journalistklubben på Marieberg Media kallade förra året arbetsgivaren till förhandling om ”Lika villkor” och krävde att få samma villkor som sina arbetskamrater rörande bland annat röddagskompensation, en sjätte semestervecka vid 40 år, tre extra lediga dagar per år (de så kallade SKL-dagarna), möjlighet till fast månadslön vid längre uppdrag i stället för garantilön samt samma föräldralön och VAB-utfyllnad som i dagspressavtalet.

I juni förra året lyckades klubben få igenom kravet på extra föräldralön och VAB-utfyllnad i ett nytt lokalt avtal.

För ett par veckor sedan fick man delvis igenom kravet om de tre extra lediga SKL-dagarna per år.

– Det är en stor facklig framgång förstås, men det gäller bara på Bonnier News Local och om man har varit anställd i 1,5 år. Vi vill förstås att det ska gälla för alla, precis som det gäller för alla våra kollegor som vi jobbar bredvid på redaktionerna, säger Julia Kråklind.

Så era medlemmar på Jönköpings-Posten har just nu bättre villkor än era medlemmar har på Dagens Nyheter?
– Ja, så är det.

Utöver villkoren är lönerna en viktig fråga för journalistklubben.

– Snittlönen ligger 8 000 kronor lägre än snittlönen för våra kollegor. Eftersom våra löner är låga blir lönepotten liten och det betyder att våra löner ökar mindre än kollegornas. Klyftan ökar för varje år som går, säger Ebba Kulneff (bilden), som också menar att arbetsgivaren borde kompensera bemanningsanställda för otryggheten och osäkerheten:

– I många andra branscher tjänar bemanningsanställda bättre än de som är anställda i företaget eftersom arbetsgivaren måste betala för flexibiliteten. Folk kan säga ”då är det väl du som bjuder” när man berättar att man är bemanningsanställd. Då får man förklara.

Efter två fackliga lokala framgångar hoppas Kråklind, Kauranen och Kulneff nu att förhandlingarna om nytt centralt avtal ska leda till förbättringar:

– Jag är hoppfull. Arbetsgivarna har svårt att hitta vikarier och det är ett faktum att journalister tröttnar och söker sig till andra yrken. Vill man locka fler till yrket och behålla dem man har behöver villkoren förbättras för bemanningsanställda, säger Julia Kråklind.

– Vi kommer inte att ge oss förrän vi har samma villkor som våra arbetskamrater har, säger Ebba Kulneff.

Hur är stridsviljan bland medlemmarna?
– De är kamplystna. Det finns en jätteirritation kring de här frågorna. Samtidigt var en del oroliga för att sätta på sig tröjan idag, att det skulle leda till någon form av obehag för dem. Som vikarie vågar man inte sticka ut hakan alltför långt, av rädsla för repressalier, säger Julia Kråklind.

En sista fråga. Var är tröjorna tillverkade?
– Till skillnad från ”Vi står upp för det fria ordet”-tröjorna som vi fick som julgåva förra året [och som tillverkats i bland annat Myanmar reds anm], är våra tröjor fairtrade och ekologiska. Detta eftersom vi vet att schyssta villkor kostar lite mer, men lönar sig i längden.

Fler avsnitt
Fler videos