Pressfrihetskampanj i samband med fotbolls-VM i Ryssland

13 juni, 2018

Reportrar utan gränser drar nu igång en kampanj för att uppmärksamma förföljelse av journalister i Ryssland, och för att hedra de journalister som fortsätter att bjuda motstånd.

Fler journalister och bloggare är nu fängslade i Ryssland än någon gång sedan Sovjetunionens kollaps 1991, uppger Reportrar utan gränser i kampanjen som inleds i dag. 34 journalister har mördats i yrkesutövningen i Ryssland sedan Vladimir Putin blev premiärminister 1999, och i de flesta fall har mördarna gått fria, enligt RUG.

I kampanjmaterialet finns bland annat en klistermärkesbok med sju fängslade ryska journalister och bloggare, samt en falsk fotbollsplan i Paris med foton av samma journalister.

”Det stora publikintresset runt VM får inte överskugga den orättvisa matchen mellan staten och de oberoende medierna i Ryssland”, sade RUGs generalsekreterare Christophe Deloire vid en presskonferens på onsdagen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies