Gå direkt till textinnehållet

PFK-möte: ”Fotograferna måste göra sig oumbärliga”

”Listfotografen” är på utdöende. Numera måste fotografen ta eget ansvar och göra sig oumbärlig på redaktionen för att ha en framtid där – det var panelen ganska enig om när södra sektionen av Pressfoto-grafernas Klubb bjöd in till debatt om kårens framtid.

”Listfotografen” är på utdöende. Numera måste fotografen ta eget ansvar och göra sig oumbärlig på redaktionen för att ha en framtid där – det var panelen ganska enig om när södra sektionen av Pressfoto-grafernas Klubb bjöd in till debatt om kårens framtid.

På de anklagades bänk satt bildchefen på Expressen, Stefan Hyttfors, och försvarade med bitvis vassa repliker sin tidnings beslut att lägga ner fotoavdelningen.

– Att vara en bra tekniker som många fotografer koncentrerade sig på för tio, tjugo år sedan är iskallt idag. De har dessutom motarbetat sig själva genom att vara fientliga mot förändringar och inte låta duktiga kollegor få glänsa.

Anders Wiklund från bildbyrån Scanpix påpekade att det internationellt är sällsynt med så stora fotoavdelningar som svenska tidningar har.

– Tyvärr är det nog fler fast anställda som får gå framöver. Nyckeln är att ta sin plats, att inte sitta och vänta på jobb utan att utbilda sig, kanske även till skrivare och redigerare.

“Ett utdöende släkte?”

Inbjudna under rubriken ”Tidningsfotografen – ett utdöende släkte?” var även, bildchefen på Sydsvenska Dagbladet Kristian Alm och Expressenfotografen Torbjörn Andersson.

Den förre tror att fotografer på morgontidningar sitter säkrare än de i kvällspressen medan den senare anser att beslutet på Expressen – som tidigare varit känd för sin bildjournalistik – var lika med ”hål i huvudet”. Han befarar att tidningens själ skall gå förlorad och frågade varför inga förändringar gjorts i redaktionsledningen istället.

Hyttfors: “Vi köper redan in 70 procent av bilderna”

– Vi köper redan in över 70 procent av bilderna till Expressen och även om du och journalisten Peter Kadhammar sovit skaföttes i femton år är det inte detsamma som att en social relation inte skulle kunna byggas upp mellan en frilansfotograf och en anställd reporter, kontrade Stefan Hyttfors.

I publiken undrade man var tidningen ska hitta de 14 bildredaktörer som är tänkta att leda den nya organisationen.

Stefan Hyttfors kämpade förgäves mot att debatten koncentrerades på utvecklingen inom den egna koncernen.

– Vi underskattar inte problemen – det handlar om att omorganisera tidningen för att överleva, men också om nya bildjournalistiska mål, förklarade han vilket fick Kalle Lind från Helsingborgs Dagblad att undra om inte den ekonomiska krisen kommit påpassligt för tidningen som ändå tänkt att radikalisera den icke-fungerande fotoavdelningen.

– I vilket fall som helst är vi tvingade att göra det nu, menade Stefan Hyttfors som däremot förnekade ryktena att han redan gjort upp planer och skrivit nya kontrakt med vissa fotografer.

Bara en fotograf från KvP på plats

Bland de 35 åhörarna fanns bara en fotograf från berörda Kvällsposten, Gugge Zelander.

– Övriga tycker inte det är lämpligt att vara här under pågående förhandlingar, sa hon och tackade kollegorna för allt stöd de visat.

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslaget till tidningen Journalisten, Nummer 3 2025