Persona non grata frias av oenig nämnd

15 november, 2021

GRN-beslut Med röstsiffrorna 4-3 friar Granskningsnämnden SVTs dokumentär Persona non grata, som handlar om en komiker som anklagats för bland annat våldtäkt. Tre journalister i nämnden ville fälla programmet för partiskhet.

I april sände SVT programmet Persona non grata i två avsnitt. Miniserien handlade om komikern Soran Ismail som i samband med metoo 2017 polisanmäldes för flera våldtäkter och sexuella ofredanden. Misstankarna avskrevs i brist på bevis. Dokumentären utgjordes till stor del av intervjuer med Soran Ismail som berättade om sin upplevelse.

Flera personer anmälde miniserien till Granskningsnämnden och menade att Soran Ismail fick stort utrymme att hävda sin oskuld och anser att programmen var partiska, bland annat eftersom de kvinnor som anklagat honom inte medverkade.

SVT anför i sitt yttrande till nämnden att syftet med programmen var att skildra en situation där en person i lagens mening ska betraktas som oskyldig men ändå upplever sig som dömd i allmänhetens ögon. Tanken var att belysa händelserna från ett tydligt personligt perspektiv och SVT anser att programmen medverkade till att stimulera till debatt samt bredda och problematisera diskussionen kring hur sexualbrott hanteras i rättssystemet. ”SVTs utgångspunkt var inte att granska rättsfallet eller ta ställning i skuldfrågan.”

Nämnden går på SVTs linje och väger också in att det tydligt framgick i programmet att han var anklagad för flera brott samt att en medverkande journalist gav sin syn på trovärdigheten hos två av kvinnorna som polisanmält Ismail och kritiserade såväl Soran Ismail som rättsväsendets hantering av sexualbrott.

”Sammantaget anser nämnden att programmen inte givits en utformning som strider mot kraven i sändningstillståndet”, skriver GRN i beslutet.

Tre ledamöter, journalisterna Clas Barkman, Kristina Åberg och Erik Fichtelius, var skiljaktiga och anser att SVT borde fällas avseende kravet på opartiskhet. De anser att programmen ”skildrade starkt ensidigt och utan kritiskt granskande frågor den ene partens perspektiv och utsagor i en kontroversiell fråga.”

De fyra ledamöter som valde att fria programmet var justitierådet Ulrik von Essen (nämndens vice ordförande), skattejuristen Ulrika Hansson, regissören Bo-Erik Gyberg samt journalisten Gunnar Springfeldt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies