Gå direkt till textinnehållet

Parlamentarisk kommitté ska utreda public service

Tidöpartierna tillsätter en parlamentarisk kommitté som ska utreda hur public service-uppdraget ska regleras från 2026. Den ska bland annat föreslå hur Granskningsnämnden kan få utökade möjligheter till granskning och sanktioner.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) tillsammans med de kulturpolitiska talespersonerna för SD, L och KD att deras övergripande målsättning är att public service ”ska behålla den trovärdighet man i dag åtnjuter hos stora delar av Sveriges befolkning, men också att dess legitimitet ska stärkas hos dem som i dag saknar förtroende för, eller inte har någon relation till, public service.”

– Syftet med utredningen är att hitta lösningar som långsiktigt värnar ett oberoende public service och som säkerställer verksamhetens självständighet och integritet, säger kulturminister Parisa Liljestrand i ett pressmeddelande.

Utredningen ska se över hur uppföljningen och granskningen av public service-bolagens verksamhet kan bli tydligare och mer transparent.

Annons Annons

Man vill också att granskningsnämnden ges utökade möjligheter att granska innehållet, och att meddela sanktioner. Granskningen och sanktionerna ska kunna omfatta hela public service-verksamheten, det vill säga även innehåll på företagens webbplatser.

När det gäller programinnehållet menar Tidöpartierna att medborgarna förväntar sig att public service ska fokusera på det som kommersiella medier inte erbjuder. Därför betonar de i direktiven public services folkbildande mål och uppgift att leverera journalistik för hela landet.

Ett modernt och ändamålsenligt public service kräver ”en i största möjliga mån teknikneutral reglering”, men en fungerande samexistens med kommersiella medier är också nödvändig, enligt Tidöpartierna. Därför ska utredningen se över om tydliggöranden behöver göras i public service-bolagens uppdrag för att Sverige ska kunna behålla livskraftiga kommersiella medier.

Partierna skriver också att det nya säkerhetspolitiska läget i omvärlden gör att beredskaps- och säkerhetsfrågorna kommer att vara ständigt närvarande i utredningens arbete.

Kommitténs arbete ska vara färdigt senast den 30 april 2024. Vem som kommer att leda kommitténs arbete har inte offentliggjorts. Beslut tas imorgon.

Fler avsnitt
Fler videos