FOTO: Tor Johnsson

P3 förlöjligade kvinna som hjälper hemlösa katter

3 mars, 2020

GRN-beslut Morgonpasset i P3 beskrev en kvinna som på sin fritid räddar hemlösa katter som ”obehaglig”. Inslaget fälls av Granskningsnämnden för radio och tv.

Den 4 oktober förra året sände Morgonpasset i P3 ett inslag som kallades ”eldsjäl eller creepy”. Inslaget gick ut på att en programledare berättade om ideellt arbetande människor som hon läst om i artiklar, och så skulle de andra två programledarna avgöra om personen i fråga var ”eldsjäl” eller ”creepy” (”obehaglig”).

En av de ideellt arbetande som togs upp var en kvinna som tog hand om hemlösa katter. Hon hade räddat 250 katter varav hon behöll sex katter. Hon kunde identifieras genom att hon nämndes vid förnamn i kombination med att det lämnades uppgifter om hennes bostadsort och verksamhet.

En av programledarna tyckte att kvinnan var en eldsjäl, men sedan kom de in på att hon bodde i en lägenhet och inte på en gård, och då var det en programledare som tyckte att det var ”sjukt”. Den tredje programledaren tyckte att det var oklart om kvinnan var eldsjäl eller creepy.

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv. Den utpekade kvinnan anmälde också programmet. Hon kände sig uthängd och blev ”väldigt ledsen av att höra inslaget”.

SR anser i sitt yttrande till GRN att avsikten inte var att göra sig rolig på bekostnad av kvinnan, utan att satiren var riktad ”mot de fördomar som finns mot personer som har många katter”.

GRN anser att det ”förminskande och förlöjligande sätt” på vilket kvinnan och hennes verksamhet beskrevs utgjorde ett intrång i hennes personliga integritet, och att det saknades ett oavvisligt allmänt intresse som kunde motivera intrånget. Inslaget fälls för brott mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies