Gå direkt till textinnehållet

Oligark-grävarens bästa tips, Muratov på länk och nya FGJ-ordföranden – så drogs Gräv igång

Det har aldrig varit viktigare med grävande journalistik än det är nu. Det var huvudbudskapet när Grävseminariet 2022 invigdes i Kulturens hus i Luleå.

Kriget i Ukraina fanns med som röd tråd hos alla som deltog i invigningsföreläsningen. Såväl grävgeneralen Carrie Söderberg som Norrbottens landshövding Lotta Finstorp poängterade vikten av att genomskåda vilseledande information.

Den ryska journalisten Dmitrij Muratov som var med och startade Novaja Gazeta 1993, och fick Nobels fredpris 2021, medverkade via en förinspelad film. Han sa bland annat att även om det kan kännas hopplöst, och man känner sig hjälplös som inte kan påverka, är det en skyldighet att fortsätta att rapportera och skriva om det.

Grävande journalisters avgående ordförande Fouad Youcefi pratade om hur tiderna förändrats och nämnde Sveriges och Finlands ansökan till Nato och klimatförändringarna som bland annat gör att renar i den här regionen tvingas leta föda i skärgården. Och framhöll att det är nu journalister behövs, och att vi behöver utvecklas och bli bättre. Han delade också ut Årets rullgardin, som i år förärades Ericsson, för att de under flera månader vägrat svara på journalisters frågor och förbjudit anställda att uttala sig när SVTs Uppdrag Granskning avslöjade hur Islamistiska staten krävt pengar från Ericsson.

Han lämnade sedan över stafettpinnen till den nya ordföranden Ulla Sätereie, som bland annat berättade om fyra nya stipendier ur Grävfonden som finns att söka före 1 juni. Föreningen håller också på och arbetar med en ”Gräv-Wiki” som ska lanseras snart, och ska kunna bli ett verktyg för alla grävande journalister. Det finns också ett påbörjat projekt som handlar om att starta en fristadsredaktion för tre ryska journalister för att de ska kunna fortsätta att rapportera om vad som sker i kriget i Ukraina.

Avgående FGJ-ordföranden Fouad Youcefi,
lämnade över till Ulla Säterei.

Dagens huvudtalare, den välrenommerade journalisten Miranda Patrucic, med bas i Sarajevo, avslutade invigningen med att berätta hur hon arbetat med att spåra ryska oligarkers pengar. Bland annat uppmanade hon deltagarna att gräva utanför hemlandet, många gånger är det enklare än man tror där en hel del uppgifter finns i officiella register.

Bland sina viktigaste källor till information för att spåra pengar utomlands nämnde hon även officiella företagsregister och domstolsdokument. Men också sociala medier och databaser som Orbits, Nexis och Sayari där man betalar för att få ut person- eller företagsuppgifter. 

Fler avsnitt
Fler videos