Gå direkt till textinnehållet

Ny utbildning för att hantera hot

Omkring 400 deltagare på nyhetsredaktioner runt om i landet ska delta i en utbildning för att bättre kunna hantera hot. Målgruppen är chefer, skyddsombud och särskilt utsatta medarbetare på mindre och medelstora redaktioner.

Bakom initiativet står Journalistförbundet, Almega Medieföretagen och Prevent. I ett pressmeddelande skriver Prevent att utbildningen tar upp hur redaktionerna kan minska sin sårbarhet med såväl skalskydd som digitalt skydd, men störst fokus ligger på de psykosociala aspekterna av hat och hot.

Deltagarna får bland annat lära sig hur man kan bygga upp stöd på olika nivåer inom organisationen. I vår hålls elva utbildningstillfällen som redan är redan fullbokade, de når medarbetare på dagstidningar och nyhetsbyråer från Gota media, Sörmlands media, Hall media, NTM, NWT, Mittmedia, VK, Norran, TT, Mitti, Direktpress och Metro.

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, hoppas att utbildningen når så många lokalredaktioner som möjligt, eftersom små arbetsplatser utan stora resurser kan vara extra sårbara.

Annons Annons

– Man ska kunna utföra sitt jobb utan att drabbas av hat och hot och det måste finnas bra rutiner så man kan vara trygg på sin arbetsplats. Vi hoppas också få igång diskussioner eftersom det funnits en kultur i branschen att man inte pratar om det här, säger hon i pressmeddelandet.

Fler avsnitt
Fler videos