Robert Aschberg på plats på Samos. FOTO: Privat

Nu räddar de
Gula Båtarna liv

30 oktober, 2015

Efter flera dagars förseningar är Schibsteds Gula Båtar på plats i Grekland och har börjat med sina räddningsinsatser. Robert Aschberg, som är med som en av Aftonbladets medarbetare, säger att uppmärksamheten kring insatsen är ett gott skäl att ha journalister med ombord.

Som Journalisten tidigare berättat så driver Schibsted en insamling för att hjälpa båtflyktingar i nöd. Projektet heter ”Gula Båtarna” och marknadsförs i alla Schibsteds större kanaler.

Insamlingen, där pengar kommer både från läsarna och Schibsteds anställda, går till att finansiera att två av Svenska Sjöräddningssällskapets båtar räddar liv i Medelhavet.

Efter diverse förseningar är båtarna i vattnet och insatsen igång. Och i onsdags gjordes den fösta räddningsinsatsen. 46 människor plockades upp ur Medelhavets 20-gradiga vatten i hård sjö, med livet i behåll.

Journalisten Robert Aschberg är på plats som en av Aftonbladets medarbetare. Han sitter även själv i styrelsen för Svenska Sjöräddningssällskapet.

- Vi blev utlarmade av Hellenic Rescue, en systerorganisation till Sjöräddningssälskapet. Det var en sökinsats och vi gick till en angiven position. Sen fick vi ytterligare ett larm om att det låg människor i vattnet och det första vi såg när vi kom till platsen var att det hängde människor på en obehaglig liten klippa i vattnet, säger han.

Robert Aschberg beskriver väderförhållandena som blåsiga och med kraftig sjöhävning. De nödställda pekade söderut och en av båtarna gav sig av i den riktningen. Samtidigt stannade den båt Robert Aschberg kvar och försökte undsätta en grupp människor som stod fångade på en på en klippa mellan havet och bergväggen.

- Efter mycket mek lyckades vi få över alla från klippan till en räddningsflotte.

Sammanlagt räddades 46 personer och två döda barn bärgades.

Vad betyder den här direkta närvaron för det journalistiska arbetet?
- Den gör två saker. Dels att man får en nerv i det man rapporterar om som man kanske inte kan om man ska intervjua någon i efterhand. Det gör också att man blir lierad med dem man ska berätta om, säger han.

Hur förhåller du dig till det?
- Ja, jag har ju flera hattar på mig samtidigt. Men det har jag inget problem med. Det skulle vara om någon gör något felaktigt som ställer till det, men jag tror inte någon sådan situation kommer att uppstå, säger han och fortsätter:

- Den journalist som i en kritisk situation bara fortsätter att rapportera och inte hjälper till är dum i huvudet.

Kan du se några problem med att Schibsted genom sin kampanj har sökt den här situationen?

- Att Aftonbladet och SvDs reportrar finns med om bord kan bidra till att vi får in mer pengar till insatsen, så det ser jag inga problem med, säger han. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies