Gå direkt till textinnehållet

Mördare av brasilianska journalister går fria

Brasilien har en levande och robust inhemsk press. Men samtidigt går de som mördar journalister fria. Kritiska journalister utsätts för rättsliga trakasserier och censur.

Brasilien är nu värd för fotbolls-VM, som startar om några dagar. Enligt organisationen Kommittén för skydd av journalister, CPJ, kommer tävlingen att sätta press på landets regering att se till så att våldet mot journalister minskar och censuren lättas. Hundratals blogginlägg och länkar tas ned varje år genom domstolsbeslut, skriver CPJ i en rapport.

Trots insatser för att minska det våld som journalister utsätts för har mordfrekvensen inte minskat. Brasilien befinner sig på elfte plats på CPJs lista över de länder där journalistmördare går fria. Nio mord på journalister är ännu inte lösta. Värst är Irak med hundra olösta mord.

Lagar gör det möjligt för mäktiga personer att åtala kritiska journalister, åtal som dränerar resurser från mediebolag som gör att tidningar undviker att publicera viktiga avslöjanden, skriver CPJ.

Annons Annons

 

 

Fler avsnitt
Fler videos