Gå direkt till textinnehållet

Michael Österlund ny programchef för lokala nyheter på SVT

Michael Österlund, i dag chef för innehållsproduktionen på SR, har utsetts till ny programchef för SVTs lokala nyheter och minoritetsnyheter. Han efterträder Christina Ågren som avgått efter den misslyckade omorganisationen på lokalredaktionerna.

Den 10 februari kom beskedet att programchefen för Sveriges Televisions lokala nyheter Christina Ågren samt biträdande chefen Ingvar Näslund avgår efter den havererade omorganisationen på lokalredaktionerna.

Journalisten har i en rad artiklar rapporterat om de allvarliga arbetsmiljöproblemen som uppstod omedelbart när den nya organisationen för SVTs lokala nyheter sjösattes. Redan i oktober förra året berördes också oron för den stundande omorganisationen i Journalistens reportage Larmet från tv-huset.

Nu står det klart att det blir Michael Österlund som efterträder Christina Ågren. Han har lång erfarenhet som journalistisk ledare och chef. Han kom första gången till Sveriges Radio 1998 och har arbetat vid P4 Jönköping och P4 Blekinge, han har varit ekonomireporter, gruppchef för Ekonomiekot, nyhetschef och tillförodnad Ekochef, kanalchef för P4 Västmanland samt chef för område Öst i Sveriges Radio.

Annons Annons

Han sitter i dag i Sveriges Radios företagsledning som chef för den samlade innehållsproduktionen och med ansvar för cirka 1 300 medarbetare. Han har tidigare arbetat som reporter och redaktör på Jönköpings-Posten och Upsala Nya Tidning. Han har även varit ekonomireporter på Dagens Industri där han arbetade som reporter i TV-samarbetet med TV4.

”Den lokala journalistiken har aldrig varit viktigare än vad den är just nu. Varje dag gör lokala kommersiella medier och lokala redaktioner inom public service stora insatser för att skildra och granska det lokala livet i Sverige. Jag känner stor lust inför att få bli en del av SVTs satsning på det lokala och hoppas kunna bidra till att hela Sverige syns ännu mer även i riksutbudet”, säger Michael Österlund i en kommentar.

”Minoritetsspråken är en annan viktig del av det här uppdraget och jag vill bidra till att utveckla SVTs nyheter på samiska och finska.”

Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport säger i en kommentar:

”Michael är en erfaren publicist och ledare som framgångsrikt har drivit omställningar på distans, förbättrat arbetsflöden samt minskat stress och sjukskrivningar. Jag är övertygad om att han är rätt person att fortsätta förändringsresan och skapa en ökad delaktighet och en god arbetsmiljö. Vi vill göra ännu mer relevant journalistik som når ut till fler”, säger Anne Lagercrantz.

Michael Österlund tillträder tjänsten den 4 maj.

Josefin Ziegler, tf biträdande programchef för lokala nyheter, är kvar i sin roll tills en ny struktur är satt och ska tillsammans med Michael Österlund fortsätta arbetet med journalistisk utveckling och med att förbättra arbetsmiljö och förutsättningar för de lokala redaktionerna på SVT.

Christina Ågren har varit programchef för lokala nyheter i tolv år och övergår till en senior projektledarroll på SVT.

Fler avsnitt
Fler videos