Gå direkt till textinnehållet

Mefo är bildat

Idag instiftades Medieetikens förvaltningsorgan (Mefo), organisationen för det nya utvidgade medieetiska systemet, vid ett konstituterande styrelsemöte i Stockholm.

Mefo motsvarar Pressens samarbetsnämnd i det nuvarande pressetiska systemet, och ska ansvara för och se till att Medieombudsmannen (MO) och Medietiska Nämnden (MEN) kommer på plats. Till ordförande valdes Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Den nya Medieombudsmannen ska pröva alla mediers publiceringar när det gäller den enskildes integritet, oberoende av publiceringsplattform. Det innebär att även etermediernas webbpubliceringar nu kan prövas.

– Det här är historiskt. De som tjänar mest det på är allmänheten, som inte behöver fundera på vem man ska vända sig till om det handlar om den personliga integriteten. Det är också jättebra för trovärdigheten och den enskilde att etermediernas webbpubliceringar nu kan prövas etiskt, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.

Annons Annons

Det har tagit tio år från idé till verklighet.
– Jag hade gärna sett att det gått fortare, men man ska komma ihåg att det pressetiska systemet har funnits i över 100 år. Det har varit många saker att ta hänsyn till för att utveckla det. Jag är säker på att det blir bra nu, efter flera utredningar, säger Ulrika Hyllert.

Målet är att MO och MEN ska kunna dra igång sin verksamhet den 1 januari 2020.

Huvudmän för det nya utvidgade systemet är Journalistförbundet, Publicistklubben, TU – Medier i Sverige, Sveriges Tidskrifter, SVT, SR, UR och TV4.

Varje huvudman utser en ledamot och två suppleanter till Mefo. För Journalistförbundet är Ulrika Hyllert ledamot, och Tomas Backlund och Tove Carlén suppleanter.

Fler avsnitt
Fler videos