Mediefolk angreps av poliser under toppmötet i Göteborg
Flera journalister och fotografer uppger att de blev slagna och trakasserade av polisen under EU-toppmötet i Göteborg i mitten av juni.
Flera journalister och fotografer uppger att de blev slagna och trakasserade av polisen under EU-toppmötet i Göteborg i mitten av juni.
Frilansande filmfotografen Kristjan Sigur Jonsson arbetade med en dokumentär för SVT under kravallerna i Göteborg. Fredagen den 15 juni stod han vid ett tillfälle på en gata och filmade människor som kom springande med poliser efter sig.
– Situationen var inte särskilt dramatisk eller hotfull men polisen sa åt mig att kliva undan och jag gjorde det. Då kom en uppretad polis fram och slog sönder kameran med två ganska hårda batongslag.
Kristjan Sigur Jonsson säger att det måste varit uppenbart för polisen att han var på platsen i egenskap av fotograf.
– Jag var tillsammans med en ljudtekniker med långt mikrofonspö och vi bar båda västar med SVTs logotyp.
Händelsen, som finns dokumenterad på film, kommer att polisanmälas.
60-årig journalist fick hjärnskakning
Den i Sverige boende frilansjournalisten Pericles Korovessis var på Schillerska gymnasiet den 16 juni för att göra ett reportage om veganmat för Eleftherotypia, en av Greklands största tidningar, när polisen stormade in. Enligt Pericles Korovessis sade han genast att han är journalist men polisen skrek åt honom att vara tyst.
– Jag försökte lugnt gå därifrån men då bröt de upp mina armar på ryggen och tvingade mig att ligga ner, berättar han i Internationalen.
Pericles Korovessis ska tre gånger ha uppgett för polisen att han var där som journalist.
– Tre gånger svarade polisen med batongslag, först på handen, sedan på axeln, slutligen mot huvudet.
Enligt uppgifter i GP fördes den 60-årige grekiske journalisten till sjukhus med hjärnskakning efter att ha tvingats ligga på marken i två timmar.
“Skickade hunden på mig med flit”
Den norske fotografen Fredrik Naumann arbetar vid bildbyrån Samfoto. Under EU-toppmötet blev Fredrik Naumann biten av en polishund, något som han uppger inträffade vid en ganska lugn situation.
”Det otroliga var dock att polismannen skickade sin hund på mej med flit. Jag blev inte biten för att jag var för nära eller som resultat av ett missförstånd”, skriver han i ett e-brev till Journalisten och fortsätter:
”Jag och en kollega hade dagen innan blivit knuffade av en polisman som inte tyckte att vi hoppade upp på trottoaren snabbt nog, och han hotade med att arrestera oss. Inte heller vid det tillfället var det några kravaller, men polismannen var tydligen ’påtänd’ av adrenalin och rädsla”.
Fredrik Naumann, som har bevakat kravaller på platser som Nordirland, Mellanöstern och Prag, uppger att han aldrig sett en så aggressiv och rädd polisstyrka.
Fallet rapporterat till Internationella Journalistfederationen
Journalistförbundet har rapporterat fallet till Internationella Journalistfederationen som kartlägger polisvåld riktat mot journalister vid toppmötena i bland annat Göteborg och Genua.
Den engelske frilansfotografen Paul Mattsson var utsänd av den brittiska tidningen The Socialist för att bevaka EU-mötet. När han skulle ta bilder av fredagens demonstration släppte en polis sin hund mot honom.
– Jag försökte visa upp mitt presskort men det var inte till någon hjälp, säger han till den svenska tidningen Offensiv.
Paul Mattsson fick ett hundbett i armen och började blöda. Enligt egen uppgift bad han polisen ta bort hunden men fick då ett batongslag i huvudet.
Paul Mattsson uppsökte en toalett med kamerorna hängande runt halsen.
– Plötsligt rusade poliserna mot den plats där jag stod. Jag kunde inte springa därifrån på grund av mina skador. En polis slog mig i huvudet med en batong och jag föll ihop, berättar Paul Mattsson i Offensiv.
Vid ett annat tillfälle ska han även ha träffats av gatstenar som kastades av polisen. Han betecknar polisens agerande som ”skandalöst”.
Som Journalisten tidigare berättat fick fotografen Björn Söderbergh på tidningen Fältbiologen ett 15 cm långt sår i låret till följd av ett bett från en polishund. Björn Söderbergh hamnade mellan polis och demonstranter, ramlade och angreps av hunden. Björn Söderbergh har polisanmält händelsen.
– Det är skrämmande att polisen inte visar respekt för mitt arbete. Jag hade kameran klart synlig.
Greps trots att han visade pressleg
Mattias Pettersson går journalistlinjen på Bona Folkhögskola och bevakade EU-toppmötet för nättidningen Yelah.net.
Torsdagen den 14 juni greps han av polisen när han fotograferade konfrontationer mellan polis och demonstranter på Hvitfeldtska gymnasiet.
– Jag greps trots att jag visade pressleg, säger Mattias Pettersson.
Han fördes till polisstationen, visade återigen sin presslegitimation men placerades i en cell. Efter ett dygn släpptes han, enligt egen uppgift utan att ha fått veta vad han ska ha gjort sig skyldig till. Av de handlingar Mattias Pettersson fått ut från polisen framgår att han misstänks för våldsamt upplopp.
Hade du deltagit i bråken?
– Nej, inte alls. När jag greps hade jag bara stått vid sidan av och fotograferat.
Journalisten har inte lyckats nå den aktuella åklagaren. Mattias Pettersson har anmält det inträffade till polisen och JO.
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén säger att förbundsledningen inom kort ska diskutera händelserna i Göteborg för att ta ställning till hur man ska agera.
“Polisen bör tänka sig för innan de griper journalister”
Bengt Staaf, pressansvarig vid Göteborgspolisen, tycker att samarbetet med journalistkåren under EU-toppmötet fungerat bra. Att poliser ger sig på journalister som inte stör ordningen och förstör deras utrustning betecknar han som oacceptabelt.
– När det gäller omhändertagande av personer i grupp bör polisen tänka sig för innan man griper dem som har journalistlegitimation, anser Bengt Staaf.
Många poliser var livrädda
Solbjörg Skarbö, personalkonsulent vid polismyndigheten i Västra Götalandsregionen, ingår i ett team som haft avlastningssamtal med 400 poliser som arbetade under kravallerna i Göteborg. Flera poliser berättade att EU-toppmötet var det svåraste uppdrag de haft och många var livrädda.
– Under det oerhört starka stresspådrag som uppstår vid till exempel kravaller kan det göras felbedömningar, säger hon.
Solbjörg Skarbö uppger att många poliser varit missnöjda med den bild som medierna gett av vissa händelser under kravallerna, främst att mediebilden varit ofullständig.
– Liksom vid många andra arbetsplatser finns inom polisen en hatkärlek mot journalister. Många poliser känner en frustration över att medierna bara låter ena sidan komma till tals.
sw@sjf.se