Gå direkt till textinnehållet

Massiv kritik mot polisen från flera redaktioner

Under Megs första dag fick polisen svidande kritik för sitt informationsarbete av flera redaktioner. Det nya radiosystemet Rakel har lett till en tystnadskultur inom poliskåren, som ofta undanhåller information för journalisterna. ”Det har gått så långt att polisen mörkar, undanhåller och till och med ibland ljuger”, säger Ann-Sofie Sannemalm, krimreporter på VLT.

Det blev hett direkt när Journalistförbundets Meg-debatt om polisens informationsarbete diskuterades på torsdagen. Från polismyndigheten fanns bland annat kommunikationsdirektören Unni Jerndal på plats, som mötte tufft motstånd av redaktioner i publiken som Sydsvenskan, HD, VLT, Norrbottens-Kuriren och SVT Nyheter.

I fokus låg polisens relativt nya radiokommunikationssystem Rakel, som ingen längre kan avlyssna hur man vill. Det har gjort att polisen själva, utan insyn, väljer ut vilken information man ger ut till de journalister som ringer in. Inte heller får man i dag som journalist, i många delar av landet, prata direkt med ett vakthavande befäl när man ringer. I stället hamnar man hos en kommunikationsansvarig som ligger två eller tre steg ifrån direktinformationen om vad som hänt. Om man ens får tag på en polis vill säga. En redaktionsansvarig på Sydsvenskan och HD vittnade nämligen under frågestunden om att krimreportrar som inte fått tag på polisen på en hel kväll. Man kan sitta i telefonköer i två timmar utan resultat.

Ann-Sofie Sannemalm fanns med på scenen och gick så långt att hon påstod att VLT har bevis för att polisen undanhåller, och till och med ljuger om allvarliga brott. 

– I Västmanland har vi haft flera krismöten med polisen, ett exempel är ett mord på Stadshotellet som tog tre veckor innan vi själva nosade rätt på. Polisen sa ingenting om det till oss. En annan händelse var en ung person som dog på psyket. Det tog två dagar innan polisen bekräftade dödsfallet. Man ljög om att det berodde på att anhöriga ännu inte visste om det, fast vi vet att anhöriga fanns med alla dagar på psyket, sa Sannemalm. 

Polisen håller inte med om stora delar av kritiken men påbörjade vid årsskiftet ett omfattande förändringsarbete för att förbättra kommunikationen och öppenheten inom polisen. Bland annat har man nu slagit ihop kommunikationsarbetet till att gälla hela landet – och inte som tidigare att det sköts individuellt av regionerna.

– Det finns många regioner där det funkar jättebra. Men självklart, polisen har över 28 000 anställda i 7 regioner, så det finns säkert de som kommunicerar bättre och sämre, sa Unni Jerndal under debatten.

I dag kräver också medierna information i allt snabbare takt, för många olika plattformar. Därför menar polisen att det nu är extra viktigt för rättssäkerheten – och för att kunna klara upp fler brott – att man är noga med vad man berättar för en journalist som ringer in. 

– Det får inte gå för fort. Om vi lämnar ut fel information kan det ställa till väldigt mycket problem, både för individ, utredning och rättssäkerheten, menade Unni Jerndal. 

Efter debatten fick jag en egen intervju med Jerndal och frågade henne hur hon ser på kritiken som kom från de många redaktionerna på plats. 

– Polisen är öppen redan i dag, det är ingen revolution på gång men en evolution, säger Unni Jerndal.

I detalj innefattar det arbetet att få hela verksamheten att jobba på samma sätt. En ny policy ska tas fram och diskussioner förs.

– När jag ser vad vi har för typ av service gentemot journalister så varierar den genom landet. 23 självständiga myndigheter med 28 000 anställda har förts samman i en avdelning, vi har förberett oss i två år efter ett riksdagsbeslut. Nu ska vi bara genomföra detta, säger Jerndal. 

Hur sammanställer man ett policydokument kring så här svåra frågor? Det kan variera väldigt från brott till brott och fall till fall vad man kan gå ut med för information antar jag?
– Så här jobbar många stora myndigheter och vi håller på med både riktlinjer och en policy för att styra kommunikationsarbetet, säger Jerndal.

Hur ser du på den tuffa kritiken ni fick i dag av flera redaktioner?
– Det finns de som tycker att polisen gör ett bra jobb kommunikativt och de som vill ha förändring, jag ser att vi har en bra service och gör ett bra jobb gentemot medierna men vi har också ett stort arbete framför oss.

Fler avsnitt
Fler videos