”Krisstödet missar kombinatörer”

13 oktober, 2020

Frilansar som blandar f-skattande med andra uppdrag riskerar att stå utan när krisstödet till enskilda näringsidkare ska fördelas, varnar Frilans Riks och Journalistförbundet.

”Vid en första anblick ser det bra ut, men djävulen sitter i detaljerna”, sade Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt när det efterlängtade coronakrisstödet till enskilda näringsidkare presenterades för en månad sedan.

Sedan dess har detaljarna klarnat – och Journalistförbundet och Frilans Riks har invändningar. Förbundet har inte fått skriva egen remiss men har deltagit i remissvaren från Klys och TCO. Huvudinvändningen är att gränsen för att kvalificera sig till stöd är en omsättning på 200 000 kronor. Gränsen bör sänkas så att den hamnar på 125 000 kronor, eller helt slopas, anser Journalistförbundet.

– 200 000 i fakturerat för 2019 är högt. Den siffran borde sänkas. Allt fler frilansar är kombinatörer, man går in på vik och a-skattar. I bästa fall på andra jobb inom media, men man kan också vara SFI-lärare eller köra taxi. Många jobbar inte längre enbart på f-skatt, säger Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt.

– Kombinatörerna kan också vara samtidigt drabbade av permitteringar, det vill säga att det slår i båda leden. Man har färre frilansuppdrag men drabbas också i andra korgen, med mindre a-skatt.

Ett annat problem är att företag startade efter juli 2019 faller utanför stödet, lyfter förbundet. Och den som uppburit föräldrapenning eller sjukpenning kan också stå utan stöd.

– Det är oklart i promemorian vad som gäller om man varit föräldraledig eller sjuk. Vi anser att även det ska kvalificera för stöd, man ska inte uteslutas om man varit sjukskriven, säger Gert Lundstedt.

Vilken är din bild av hur era medlemmar har det, ett drygt halvår in i krisen?
– Det är jättetufft. Jag hade senast igår kontakt med en frilanssektion som har svårt att fylla nästa styrelse, för flera är på väg bort från yrket, man får inte jobb.

Kultur- och sportjournalister drabbades fort av inställda evenemang, men Gert Lundstedt berättar också om sänkta arvoden eller inköpsstopp med hänvisning till pandemin.

– Man pratade om att stödet till mediehusen skulle spilla över till frilansar, men jag har inte sett något som tyder på det.

Omställningsstödet ska klubbas inom kort och föreslås vara sökbart från den 29 oktober.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies