Krig, våld och penisoperation visades i tv

15 oktober, 2018

GRN-beslut Granskningsnämnden fäller C More, SVT och TV4 för att ha visat otidigheter.

Myndigheten för press, radio och tv har på eget initiativ anmält C More Entertainment till Granskningsnämnden för radio och tv, som ingår i myndigheten, för att ha visat tre filmer med våldsskildring utan att ha varnat publiken.

Granskningsnämnden fäller C More för en av filmerna, Hacksaw Ridge, en krigsfilm som utspelar sig under andra världskriget och som innehåller flera scener med bilder på soldater som blir nedskjutna och söndersprängda kroppar som ligger på marken. Filmen sändes i oktober förra året. Nämnden anser att visningen borde ha föregåtts av en varning. Däremot frias C More för visningen av filmen Ensam i Berlin, där en man blir skjuten i huvudet och en annan blir slagen blodig med snapsglas, samt för visningen av filmen Modus där en kvinna blir påkörd av en bil.

GRN fäller också Sveriges Television för sändningen av ”Score – den ultimata filmmusiken” som sändes klockan 19 på kvällen på SVT2 i maj i år, med repris på förmiddagen dagen efter. I programmet visades den kända scenen i filmen Psycho (1960) där en mördare med kniv attackerar en kvinna som duschar. Nämnden anser att scenen kunde verka skrämmande för barn och att programmet därför inte borde ha sänts före klockan 21.

SVT fälls även för visningen av ”Matiné: Deadline” klockan 14.50 den 3 april i år. Långfilmen handlar om hur biologiska stridsmedel drabbar en badort och innehåller bilder på livlösa skadade barn. Filmen borde ha sänts senare på kvällen, anser GRN.

TV4 fälls av GRN för programmet ”Född i fel kropp” som visades i Sjuan klockan 13 den 13 januari i år. Programmet var en del i en dokumentärserie som följde tre transpersoner som var i olika stadier av behandling. I programmet visades delar av en operation där en person fick sina bröst bortopererade – en kirurg skar med skalpell i vårtgården och sedan visades bilder på hur vårtgården syddes fast. I en annan sekvens skar en kirurg upp delar av huden på magen och sydde ihop den och skapade en penis. Nämnden anser att sekvenserna kunde verka skrämmande för barn, och inte borde ha visats så tidigt på dagen.

Samtliga fällningar rör bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft enligt radio- och tv-lagen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies