Gå direkt till textinnehållet

Kommunal festival krävde att fotografer ger upp upphovsrätten

Den kommunala festivalen Landskronakarnevalen kräver att fotografer som ackrediteras ger bort upphovsrätten till sina bilder till eventföretaget som vill använda dem i marknadsföring. Efter att Journalisten tagit kontakt backar nu företaget.

En av de stora årliga händelserna i Landskrona är en karneval i tre dagar i slutet av juli, med flera musikscener och aktiviteter i stadskärnan. Festen bevakas naturligtvis stort av lokala medier. Karnevalen arrangeras av det privata eventföretaget Creandia på uppdrag av Landskrona stad.

Men när den lokala nyhetsförmedlaren Landskrona Direkt som vanligt ansökte om ackreditering för fotografering fick man beskedet att ett krav för att få ackreditering är att eventföretaget Creandia får tillgång till bilderna.

”Vid uthämtning av ackreditering kommer ni få skriva på ett papper där ni godkänner att vi, Creandia, får tillgång till era bilder tagna under Landskronakarnevalen 2017”, uppgav företaget i ett mejl till Landskrona Direkt.

I ett förtydligande mejl uppgav Creandia: ”Vår tanke är inte att vi ska få alla era bilder utan att ni, som tack för att ni får fotoackreditering, låter oss använda ett urval av era bilder i marknadsföringssyfte. Vi kommer att göra ett enkelt avtal som ett bevis på att vi får lov att använda de bilder ni väljer att dela med er av.”

– Det är ytterst märkligt, särskilt eftersom det är ett kommunalt evenemang. Så här har det inte varit tidigare. Det handlar om upphovsrätten. Jag bestämmer över mina bilder, säger fotografen Kary Persson på Landskrona Direkt.

– Hade de frågat hade de väl kunnat få en bild, de har fått enstaka bilder förut eftersom jag gillar evenemanget. Men det är det slut med nu. Vill de ha bilder får de betala.

Hur ska ni göra med pressackrediteringen?
– Jag tänker inte underteckna något avtal, och om det betyder att jag går miste om ackrediteringen och inte får tillgång till scendiket, ja då får jag gå som vanlig besökare och ta bilder.

Men när Journalisten får kontakt med Dennis Westerberg, kommunikationsstrateg och delägare i Creandia, backar han när han får formuleringarna i mejlen upplästa för sig.

– Jag har inte sett de formuleringarna tidigare. Det är väldigt olyckligt. Det är fotografernas bilder och de ska bestämma över dem. Vi ska skicka ett förtydligande till de som har fått ackreditering. Ingen ska tvingas skriva på något avtal, säger Dennis Westerberg.

Hur blev det så här?
– Vi har tidigare år fått bilder från fotografer och det har vi varit väldigt tacksamma över. Men vi har fått några nya personer på kontoret som var oroliga för att vi skulle bli betalningsansvariga för bilderna och därför ville att vi skulle skriva avtal med de fotografer som väljer att ge oss bilder. Det var så jag hade förstått upplägget, men det är ju någonting annat än det som nu har skickats till fotograferna.

När Journalisten tar kontakt med Kary Persson igen, tycker han att företagets förklaring klingar falskt.

– Vi är luttrade och det här känns som en efterhandskonstruktion. Vi får avvakta och se vad de skickar ut. Vi kommer hur som helst inte att skriva på något avtal, säger Kary Persson.

Fler avsnitt
Fler videos