Gå direkt till textinnehållet

Kollegornas hyllning till Nunstedt

Expressens mångårige musikredaktör Anders Nunstedt har gått bort i en ålder av 51 år, efter en tids sjukdom. I dag hyllar tidningen honom med en egen etta på nöjesbilagan.

Anders Nunstedt inledde sin karriär på Skövde Nyheter som sportreporter. 1990 blev han nöjesreporter på Expressen och var bland annat med och startade nöjesbilagan Expressen Fredag, tillsammans med blivande hustrun Carina Svenberg och Linda Skugge.  

En på många sätt ny slags popjournalistik som kom att prägla musikjournalistiken länge.

– Anders Nunstedt har varit en av Expressens mest profilerade medarbetare sedan tidigt 90-tal. Från tiden på klassiska Expressen Fredag till krönikör om den underhållning som berört flest i Sverige, däremellan chef för sportmagasin och utrikeskorrespondent. Det är en sorgens dag för oss kolleger och Expressens läsare, sade Expressens chefredaktör Klas Granström i en artikel.

Annons Annons

Tidningen berättar också att Anders Nunstedt jobbade in i det sista, trots att han drabbades av cancer för tre år sedan och genomgick flera svåra operationer och cellgiftsbehandlingar.

På sociala medier har hyllningarna och minnesorden strömmat in sedan beskedet. Både från gamla och nya kollegor, och från nöjesprofiler och artister.

Lars Johansson, tidigare nöjeschef på Expressen, och nära vän till Anders, skriver bland annat på Facebook.

”Det var du som tog hand om mig när jag kom till Expressen som liten och grön 2002. Räddade mig den där Eurovisionfinalen i Tallin när jag som stressad rookie inte kunde hitta EBU-bossen Svante Stockselius (Visste inte vem han var :)). Du reste dig från din krönika, 20 minuter kvar till deadline. Kom tillbaka fem minuter senare, log ditt sneda leende och sa utan tillstymmelse till stress: ”Jag har citaten. Skriver artikeln åt dig, går snabbare så, sätter din byline. Säg inget till nån.”

Annah Björk, musikjournalist som bland annat frilansar för Expressen, skriver på Instagram:

”Orättvist, overkligt sorgligt och helt ofattbart. Tack för några av mina roligaste, soligaste (och svettigaste!) år på rockjournalistfältet.”

Markus Larsson, Aftonbladets musikskribent och vän till Anders, menar att musiken aldrig kommer att låta lika bra utan honom.

”Anders blev ett namn när musikjournalister var rockstjärnor. Under ett kort tag på 90-talet kunde en recension bestämma om en artist lyckades eller inte”, skriver han bland annat i en egen minnesartikel.

Fredrik Strage, DN-medarbetare och författare, hyllar honom med tre minnesvärda Nunstedt-citat, i ett inlägg på Facebook:

Om Mobile Homes projekt Sapporo 72 (i boken/cd:n “Jävla kritiker” där artister skrev musik utifrån journalisters texter): 'I sin nya skepnad låter de sina kompositioner smälta ner i ett renande remixbad innan de åter materialiseras till ett pulserande neonbeat. Det låter som om gräs börjat växa upp genom betongen'.”, lyder ett av dem.

Anders Nunstedt sörjes närmast av frun Carina Nunstedt och deras två söner, samt brodern Per och systern Katarina Nunstedt med familjer.

Fler avsnitt
Fler videos