Klandras för att ha pekat ut polischef i samband med metoo
Mediernas Etiknämnd klandrar tidningen Yoga World för att på ett oreserverat och utpekande sätt ha publicerat uppgifter om sexuella trakasserier inom polisen.
Det var i november 2018, i samband med #metoo, som Yoga World publicerade en artikel om en kvinna som visste hur det var att leva med smärta – både fysiskt och psykiskt.
För Yoga World berättade hon sitt livs historia, bland annat om sin tid inom polisen där hon påstår att en chef hade begått sexuella övergrepp på henne.
Anmälaren menar att publiceringen på ett allvarligt sätt har kränkt honom och tillfogat honom en betydande skada.
Artikeln var dessutom utpekande, även om hans namn inte nämndes, eftersom det fanns tidsangivelser och andra uppgifter om en sjukskrivning som många inom polisen kunde koppla till honom.
Yoga World menar att intervjupersonen tidigare hade berättat om de trakasserier hon utsatts för i stora mediekanaler (TV4, Expressen, Aftonbladet) i samband med #metoo. Anmälaren nämndes inte heller med namn. I artikeln angavs att han var den intervjuade personens chef men inte under vilken tidsperiod.
PO:s bedömning är att personer med insikt i polisens organisation kan förstå vilken högt uppsatt chef som avses, särskilt mot bakgrund av en uppgift att den aktuella chefen blev sjukskriven.
De uppgifter tidningen har publicerat innebär alltså att anmälaren pekats ut för en betydande krets inom polisen.
Mediernas Etiknämnd instämmer i PO:s bedömning att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.