Gå direkt till textinnehållet

Kina kräver ursäkt efter SVTs satirprogram

Kinas ambassad i Stockholm kräver att SVT ber om ursäkt för ett inslag i satirprogrammet Svenska nyheter, som ambassaden anser rasistiskt och förolämpande.

I inslaget som sändes i fredags tar Svenska nyheter upp den uppmärksammade incidenten då tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. Svenska nyheter har gjort en fejkad informationsfilm till kinesiska turister, där de bland annat får rådet att inte bajsa utanför historiska byggnader och upplysningen att man i Sverige inte heller får bajsa vid matbordet.

I ett uttalande kritiserar Kinas ambassad programmet för att förolämpa Kina grovt, utgöra en illasinnad attack på Kina och för att sprida rasism och främlingsfientlighet. Ambassaden kräver en ”omedelbar” ursäkt av SVT och skriver att man annars förbehåller sig rätten att vidta åtgärder.

Thomas Hall, programchef för nöje på SVT, säger till SVT Nyheter att man inte tänker be om ursäkt eftersom man inte anser sig ha gjort något fel.

”Jag tycker att det är så uppenbar humor, givet att man kan svenska. Jag förstår samtidigt att om man inte kan svenska så går det att missförstå. Det är ett kompakt manus med många vändningar och tvister så det kräver sin språkkunnighet för att hänga med”, säger Thomas Hall till SVT.

Fler avsnitt
Fler videos