Jennie Danielsson, P4 Göteborg, är en av fem nominerade till priset Årets stilist.

Journalistkårens
bästa stilister

27 februari, 2013

”Det känns jätteroligt, och jag blev väldigt överraskad”, säger P4 Göteborgs Jennie Danielsson som är en av de fem nominerade till priset Årets stilist. Vinnaren tillkännages på Språkforum 13 mars.

De fem nominerade till priset Årets stilist arbetar inom tidnings-, tidskrifts- och etermedier. De nominerade är:

Ola Wong, frilans och krönikör för bland annat Svenska Dagbladet. Motiveringen lyder: ” För sakrika, stilsäkra skildringar av komplicerade förhållanden, långt bort från läsarnas vardag.”

 

Carina Bergfeldt, reporter på Aftonbladet. Motiveringen lyder: ”För att hon med sin språkliga medvetenhet lyfter människors berättelser i såväl prestigefyllda reportage som i mer vardagliga uppdrag.”
 

Po Tidholm, frilans bland annat Sveriges Radio och Dagens Nyheter. Motiveringen lyder: ”För att han med ena foten i kulturens finrum och den andra i den hälsingska myllan åstadkommer genomarbetade, analytiska och tillgängliga tidningstexter och radioinslag.”
 

 

Stina Jofs, redaktionschef tidningen Vi. Motiveringen lyder: ”För hennes stilistiska djärvhet i en vardagsprosa som aldrig skymmer innehållet.”

 

 

Jennie Danielsson, SR P4 Göteborg. Motiveringen lyder: ”För att hon knyter ihop det stora och det lilla i språkligt förnyande radiokrönikor.”
 

 

Jennie Danielsson har frilansat som radiokrönikör på P4 Göteborg till och från de senaste nio åren. Nu är hon en av fem nominerade till priset Årets stilist.

– Det känns jätteroligt, och jag blev väldigt överraskad, säger hon till Journalisten.

Är det svårare att jobba med stilistik i radio än i skrivna medier?
– Det är faktiskt inte så stor skillnad. När jag skriver för tidningar försöker jag tänka på hur det låter i läsarens huvud, så jag läser det högt för mig själv. Den största skillnaden är tonfallet. Man har en väldig draghjälp av att kunna använda tonfallet i radiokrönikorna, säger Jennie Danielsson.

Nu vet vi inte vem som vinner priset, men du är i alla fall en av den svenska journalistkårens fem bästa stilister just nu – vad är knepet bakom god stilistik?
– Jag tror att läsa mycket ger känsla för språket, och att skriva mycket och skriva om. Efter ett tag hittar man sitt eget språk. Ibland är processen färdig redan innan man sätter sig för att skriva, andra gånger måste man bara låta tanken och fingrarna löpa.

Jennie Danielsson slutade med radiokrönikorna vid årsskiftet och arbetar nu som programledare på P4 Göteborg.

Det är tidningen Journalisten och Språktidningen som står bakom priset och juryn består av Kulturnyheternas programledare Kim Veerabuthroo Nordberg, språkprofessor Olle Josephsson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens reporter Hanna Lundquist.

Vinnaren tillkännages på Språkforum i Stockholm den 13 mars.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies