Journalister som bevakade demonstrationer fängslas

13 maj, 2020

I veckan dömde domstolar i Belarus fyra journalister till tio dagars fängelse för att de har deltagit i ”olagliga” protester. I själva verket var de på plats för att bevaka demonstrationerna.

European Federation of Journalists (EFJ) kräver att de fyra journalisterna Ales Asiptsou, Mikhail Arshynski, Alexander Burakou och Zmitser Lupach släpps från fängelset, där de har hamnat för att ”de gör sitt jobb”, skriver de

Ales Asiptsou har hungerstrejkat sedan han fördes till rättegången. Zmitser Lupach har förts akut till sjukhus efter sin rättegång. 

– Att ställa journaliser inför rätta för att de gör sitt jobb provocerar fram starka protester från allmänheten. Vi ser den här bestraffningen som ett hån, som också sätter hälsan på spel för våra kollegor, säger en representant från BAJ, det vitryska journalistförbundet, till EFJ.

Frilansjournalisten Åsa Ohlsson har träffat Zmitser Lupach när han besökte Frilans Syd tillsammans med BAJ. 

– Jag är tyvärr övertygad om att detta bara är början på Lukasjenkos maktdemonstration inför valet, skriver Åsa Ohlsson i ett mejl till Journalisten. 

Åsa Ohlsson. Foto: Tor Johnsson.

Lupach besökte Frilans Syd i ett utbyte med sydsvenska frilansjournalister, eftersom han tillhör de mest trakasserade och bötfällda frilansjournalisterna i Belarus (Vitryssland).

Där fanns också Larysa Shshyrakova som Journalisten skrev om i samband med att hon ställdes inför rätta, och Åsa Ohlsson organiserade en födelsedagsinsamling till henne som stöd. 

Den här gången har hon dragit igång ett ett upprop där frilansjournalister och andra som vill kan skicka sina hälsningar till journalisterna som nu fängslats. 

– Ungefär femtio stödhälsningar har kommit in sen igår, berättar Åsa Ohlsson.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies