Journalister grips och misshandlas i Kabul

9 september, 2021

I Kabul har hundratals kvinnor gett sig ut på gatorna för att protestera mot det nya styret. Det har lett till att talibanerna frihetsberövat och misshandlat en lång rad journalister som bevakar protesterna åt medier som Los Angeles Times och brittiska BBC.

Sedan maktövertagandet i Afghanistan har talibanledare gång på gång lovat att journalister ska få arbeta som vanligt i landet.

De senaste dagarna har talibanerna frihetsberövat, och sen frisläppt, minst 14 journalister som bevakat den våg av protester i Kabul – främst ledda av kvinnor – som blossat upp mot det nya talibanstyret, rapporterar Committe to Protect Journalists (CPJ).

Minst sex av journalisterna har utsatts för misshandel och våld. Några av journalisterna, inkluderat de som arbetar åt brittiska BBC, har också hindrats från att filma protesterna.

”Talibanerna bevisar nu att tidigare löften om att tillåta oberoende medier att arbeta fritt i landet är värdelösa”, säger Steven Butler, CPJs koordinator i Asien, i en kommentar.

Så sent som i onsdags frihetsberövade talibaner de två videoreportrarna Taqi Daryabi och Nematullah Naqdi, som arbetar åt nyhetstidningen Etilaatroz, skriver Los Angeles Times.

Enligt uppgifter ska de bland annat ha blivit misshandlade med kablar på en lokal polisstation.  

I onsdags ska också talibankrigare ha omringat två journalister som arbetar för Los Angeles Times och försökt ta deras kamera samtidigt som de knuffades mot en lokal polisstation.

CPJ rapporterar också om flera andra journalister som frihetsberövats som också ska ha utsatts för misshandel eller tortyr, men skriver att de ännu inte kunnat dokumentera alla skador.

Flera journalister ska också ha slagits till marken medan de arbetat, varav minst två har misshandlats med sina egna mikrofoner.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies