Gå direkt till textinnehållet

JK: ”Vill upprätthålla respekten för lagen”

På onsdagen fortsatte tryckfrihetsmålet mot Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt.

Precis som i förtalsmålet 2019 nekar journalisten och debattören Cissi Wallin till att ha grovt förtalat journalisten Fredrik Virtanen. 2019 gällde åtalet publiceringar i sociala medier, nu gäller det Wallins självbiografiska bok Allt som var mitt (2020). På onsdagen vittnade flera personer kallade av Cissi Wallin, bland dem Wallins tidigare samtalsterapeut och hennes ex-sambo.

Fredrik Virtanen vittnade under tisdagen. Han berättade då att Wallins våldtäktsanklagelse, som han hela tiden nekat till och som lades ned av polis efter Wallins polisanmälan 2011, har påverkat hans liv mycket negativt under flera år.

– Jag kan inte gå på gatan med mina barn på gatan utan att riskera att någon skriker någonting eller spottar, sade Virtanen enligt SR Ekot.

Annons Annons

Allmänna tryckfrihetsåtal är mycket ovanliga i Sverige. Senast en skönlitterär bok fälldes i ett tryckfrihetsmål var på 1960-talet, Ing-Marie Erikssons Märit. Det rörde sig dock om ett enskilt åtal och inte ett allmänt, har DN rapporterat.

Justitiekanslern Mari Heidenborg, som väckt åtalet, säger till Journalisten att hon anser att det finns ett principiellt värde i att driva målet eftersom Wallin är tidigare dömd för samma brott.

Handlar det om att visa att lagen är konsekvent?
– Visst ligger det en poäng i att jag vill upprätthålla respekten för lagstiftningen, säger Mari Heidenborg.

Man kan inte trotsa förtalslagstiftningen?
– Det är ett intresse som gör att jag anser att det är påkallat av allmänt intresse att driva det här.

Cissi Wallin säger att hon när hon gav ut sin bok inte trodde att JK skulle åtala.

– Jag såg inte det komma. Det var ingen plan att utmana förtalslagstiftningen, säger Wallin. 

Rättegången fortsätter på torsdagen.

Fler avsnitt
Fler videos