Gå direkt till textinnehållet

”Järvaveckan är trevligare än Almedalen”

”Järvaveckan blir på riktigt en mötesplats för människor från alla möjliga samhällsskikt. Det finns inte så många sådana”, säger SVTs nyhetsreporter Rebecca Randhawa som direktrapporterar från veckan.

”Den alternativa Almedalsveckan” i Järva i norra Stockholm arrangeras för tredje året, den 9-17 juni. På SVT är det Rinkebyredaktionen som står för merparten av bevakningen. Rebecca Randhawa är på plats från öppning till stängning, tillsammans med Rinkebyreportarna Moa Ferm, Amela Mahovic, Mattias Lodding, valredaktören Hampus Rundberg och Rinkebyredaktören Stefan Olsson.

Vad gör ni från veckan?
– Det vi gör i broadcast är att prata med en lokalpolitiker varje dag om den fråga partiet valt att lyfta under sin dag. Och någon lokal organisation som är engagerad i den fråga som tas upp. Vi har ett stort kontaktnät i Järva, så det har inte varit några problem. I de sena sändningarna tar vi också upp lite från partiledartalen, men kopplat till vårt bevakningsområde. Vi har också varje dag förberett ett inslag till broadcast om det ämne som tas upp där man får en bakgrund i frågan.

Redaktionen direktrapporterar också dagligen i Scribble.

Annons Annons

– Där tar vi in ännu fler röster. Det blir inte så långa texter, man vill ge en närvarokänsla, låta så många som möjligt komma till tals. Vi uppdaterar så mycket vi hinner med, säger Rebecca Randhawa.

Är bevakningen utökad från förra året?
– Ja, vi gör mer i år. Det är självklart att vi på Rinkebyredaktionen satsar när det vår hemmaplan och det är valår. Och hela evenemanget är större i år.

Kan du ge mig en personlig direktrapport från veckan?
– Jag var på Almedalsveckan förra året, och personligen tycker jag det är mycket mer trevligt att vara på Järvaveckan. Det är färre lobbyister och mer vanligt folk. Människor som kanske inte skulle ha möjlighet att åka till Almedalen kan åka till Järvaveckan. Det är inga dyra hotellnätter, du kan åka kommunalt. Det är många profiler som är engagerade i samhällsfrågor från exempelvis Järvaområdet på plats, men också ungdomar och vanligt folk som inte är engagerade på det sättet, men det skulle kunna vara ännu fler. Där anser jag att Järvaveckan har lite kvar att jobba med.

Alla partiledarna är på plats. Hur ser det ut med medienärvaron?
– Jag tror att alla större medier är på plats. Expressen hade Bar & politik i går, TV4 har ett tält precis vid scenen och direktsänder, de verkar ha satsat rejält. P4 har en buss på plats, Studio Ett har sänt därifrån också. Det går förstås inte att jämföra med Almedalen, men har varit hyfsad mediebevakning. Vem vet, om några år kanske veckan är lika stor i medierna som Almedalen.

– Jag hoppas att bevakningen kan bli ännu större nästa år och att SVT kan ha ett tält och kanske en scen. När vi hade öppet hus på Rinkebyredaktionen hade vi Lilla Aktuellts programledare där, det var väldigt uppskattat, barnen blev superglada. Så jag hoppas på en ännu större satsning från hela SVT nästa år, för jag tror att det är där man verkligen kommer nära vanligt folk. Järvaveckan blir på riktigt en mötesplats för människor från alla möjliga samhällsskikt. Det finns inte så många sådana mötesplatser annars. Det är kul.

Fler avsnitt
Fler videos