FOTO: Tor Johnsson

”Jag har ett driv att förklara vad oberoende journalistik är”

9 april, 2019

Krisen på Lärarförbundets tidningar Enikö Koch, tidigare journalist vid Lärarförbundets tidningsavdelning, har startat en Facebook-grupp som heter ”Tillbaka till fri lärarjournalistik” samt en blogg där hon skriver om journalistik och demokratifrågor.

– Jag kände att det fanns ett behov av att informera om vad oberoende journalistik faktiskt är. Många lärare hörde av sig till mig och undrade var de kunde samla sig med sina protester. Men det finns en okunskap även i lärarkåren, trots att de ska undervisa barn och ungdomar i demokrati.

I drygt fem år arbetade hon på Lärarförbundets tidningsavdelning. Hon är en av 26 journalister som valt att inte följa med till contentbolaget Make your mark som fått uppdraget att producera Lärarförbundets tidningar, sedan förbundet outsourcat produktionen.

I början av april publicerades en debattartikel av henne i DN med rubriken ”Tala klarspråk om lärartidningarna – det är skillnad på content och fri journalistik”.

– Jag känner ett driv att förklara för folk att det finns oberoende organisationspress. Det finns knappt någon forskning på organisationspress, även medieforskarna är väldigt fokuserade på dagspress.

– Enligt Lärarförbundets ledning ska Make your mark fortsätta att producera oberoende kvalitetsjournalistik, men varför har då 26 personer valt att hoppa av? undrar Enikö Koch.

Sedan Facebookgruppen startade i måndags morse har den fått cirka 160 medlemmar.

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies