Indianskämt frias
– med tvekan

12 april, 2017

GRN-beslut I ett avsnitt av Bygglov i TV4 dansade en snickare en regndans och sjöng: ”Vi äro indianer, feta som babianer, vi gå ut på vandringsstråt bland plättar och bananer”, något som Granskningsnämnden för radio och TV valde att med tvekan fria. En ledamot var skiljaktig.

Den 23 september sände TV4 ett avsnitt av Bygglov där två snickare konstaterade att de behövde en rörmokare, varvid den ene av dem på skämt försökte åkalla en med hjälp av en regndans. Med en sopkvast nedstucken i tröjan, en hammare i ena handen och ett rör i den andra dansade snickaren på gräsmattan utanför huset och sjöng ”Vi äro indianer, feta som babianer, vi gå ut på vandringsstråt bland plättar och bananer”. Efter regndansen uppenbarade sig en rörmokare i köket.

Inslaget anmäldes av en tittare som menade att inslaget var grovt rasistiskt. TV4 menar å sin sida att inslaget var ett skämt och beklagar om någon tagit illa vid sig, men menar att sekvensen inte var kränkande eller spred eller befäste fördomar baserade på stereotypa idéer kring etnicitet.

Granskningsnämnden har förståelse för att inslaget kunde uppfattas som smaklöst och kränkande, och att det kan diskuteras om TV4 tagit hänsyn till bestämmelsen om mediets särskilda genomslagskraft.

”Nämnden anser dock, med viss tvekan, att inslaget inte var utformat på ett sätt som innebär att det var uppenbart kränkande”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut. En ledamot var skiljaktig och ansåg att inslaget borde fällas.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Fredrik Svensson ons, 2017-04-12 21:32
Uppseendeväckande att inslaget anmäldes, och att beslutet inte var enhälligt. Hur lättkränkta är folk egentligen?
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies