Gå direkt till textinnehållet

Hon tar över Sveriges Tidskrifter

Finanslivs publisher Unn Edberg tar över ordförandeposten i Sveriges Tidskrifter efter Hans Larsson. Hon tror på branschens framtid - bara man hittar nya sätt att ta betalt och värnar det journalistiska oberoendet. UPPDATERAD

Unn Edberg ser två utmaningar som viktigast för tidskriftsbranschen framöver.

– Det ena är den digitala utmaningen. Hur man hittar modeller att ta betalt på nya sätt för det man producerar. Där tror jag att det är viktigt med en stark branschorganisation som kan hjälpa medlemmarna.

– Det andra är det journalistiska innehållet, som man behöver värna genom redaktionell självständighet. Det kan vara mot ägare inom organisationspressen, men också mot PR-konsulter eller annonsörer som vill påverka vårt material.

Annons Annons

Det pratas ju annars om kreativa annonslösningar i branschen?

– Vi måste vara tydliga med att det vi säljer är ett bra innehåll. Jag har förståelse för att man pressas och att annosörer vill ha samarbeten. Jag tror att så länge man är tydlig mot läsarna är det rätt oproblematiskt med olika former av samarbeten. Det viktiga är att läsarna kan lita på innehållet.

– Det är klart att tidskriftsbranschen kommer att finnas kvar och tjäna pengar, vi får bara göra rätt saker. Jag är optimist och tror verkligen på branschen.

Hans Larsson, som varit ordförande sedan 2006, går i pension senare i vår. Unn Edberg har de senaste åren varit andre vice ordförande i Sveriges Tidskrifters styrelse.

Fler avsnitt
Fler videos