Gå direkt till textinnehållet

Högerhat mot Dagens Arbete efter Facebooktvist

Ett hatdrev på Twitter drog igång efter att Dagens Arbetes chefredaktör gått ut med kritik mot att Facebook stängt av tidningen. ”Det är extrem skillnad mellan antisemitism och en naken pappersarbetarrumpa”, säger Helle Klein.

Som Journalisten rapporterat stängde Facebook i förra veckan av Dagens Arbete från plattformen, på grund av att DA publicerat en bild på två nakna pappersarbetare som varje år gör en nakenkalender för välgörande ändamål.

På onsdagen är DA fortsatt avstängda.

– Jag tycker det är ett enormt hårt straff. Själva inlägget skulle ju kunna tas bort om nu en naken pappersarbetares rumpa är farlig, men det är hela vår Facebooksida inklusive vår webbredaktörs privata Facebookkonto. Det är ett straff på Trumpnivå, säger Helle Klein.

Annons Annons

På Twitter har en hatstorm mot Klein tagit fart, med inlägg som:

”Din sida har bett om detta, gråt inte när det även drabbar er.”

”Rätt åt er, era förbannade censurivrare! Hoppas att alla får smaka på detta!”

– Det är Hanif Bali, som vanligt, som drar igång ett högerextremt drev, det är alltid han som börjar när man får nazister efter sig. De lyfter fram att jag, Willy Silberstein och Jan Scherman för många år sedan drev att Google ska plocka bort en så kallad ”judelista” som nazisterna använde.

Hanif Bali (M) postade på Twitter igår:

”Först drevar de mot Facebook för att de ska ta ”ansvar” för allt som publiceras där, när Facebook då tillämpar reglerna de drevat fram så börjar de böla när de inser att reglerna även gäller dem och skriker på nya drev.”

– För det första är det i min värld extrem skillnad mellan antisemitism och en naken pappersarbetarrumpa, men det speglar problemet. Jag hör till dem som tycker att techjättarnas makt ska regleras mer, men samtidigt måste vi ha ett redaktionellt undantag. Journalistik kan inte bara plockas bort. Men detta är naturligtvis en jättebalansgång och en jättesvår fråga, säger Helle Klein.

Förra veckan fastställde hovrätten fängelsestraffet för den nazist som skickat hundratals antisemitiska sms till Helle Klein, journalisten Maria Ripenberg och  Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg.

Fler avsnitt
Fler videos