Gå direkt till textinnehållet

”Guldspaden gav mig blodad tand”

Gräv 2012 En ära. Självförtroende att fortsätta. Skjuts i karriären. Det betydde Guldspaden för några tidigare vinnare av branschpriset.

184 bidrag har kommit in till årets Guldspadejury. Bara ett fåtal av dem kommer att nomineras till ett pris av juryn. Men i år kommer samtliga inskickade bidrag att bli offentliga.
– Det är ett sätt för oss att uppmärksamma alla som gräver runt om i Mediesverige i dag. De som nomineras är ju de bästa, men det görs så mycket bra granskande journalistik som inte kommer med bland de nominerade. Det vill vi visa, säger Föreningen grävande journalisters ordförande Elisabeth Anderberg.
Och för journalisterna bakom granskningarna är det antagligen uppfordrande att bara finnas med bland de inskickade bidragen. Att Guldspadarna delas ut av grävande journalister till grävande journalister – ofta ansett som det mest prestigefyllda reporteruppdraget – gör att de smäller högt för vinnarna.
Emma Johansson, Helsing­borgs Dagblad, prisades 2007 tillsammans med Lars And­reasson för en granskning av hur invandrare diskrimineras av bostadsrättsföreningar.
– Jag blev väldigt peppad och glad, det var kul att få pris av kollegorna. Jag var alldeles i början av min grävkarriär, priset gav mig blodad tand. Jag fortsatte gräva med entusiasm, säger hon.
I dag tillhör Emma Johansson HDs grävnav. Hon har skickat in bidrag fler år men hittills inte nominerats igen.
En annan lärdom var att hon började läsa andra Guldspadenominerade reportrars arbetsbeskrivningar (en redogörelse för hur man gått till väga som måste skickas in till juryn).
– Jag upptäckte att man kan lära sig mycket av hur andra gjort, säger Emma Johansson.
Sandra Foresti var ännu färskare när hon 2002 fick en Guldspade tillsammans med Matilda Uusijärvi Ek, för deras granskning av  ”Kriminalvården – från vård och återanpassning till högre staket och insatsstyrkor”. Reportageserien gjordes för SRs grävredaktion där Sandra For­esti hade en kort projektanställning – hennes första journalistjobb efter JMG.
– Eftersom jag fick guldspaden för det första jobbet jag gjorde efter utbildningen så gav det självförtroende, men jag fick också in en fot i den annars ganska svåra journalistbranschen.
I dag är Sandra Foresti anställd som researcher på Nyh­etsbolaget. Hon har varit nominerad till en Guldspade ytterligare en gång, och även i år finns ett bidrag från henne (och kollegan Jonas Berg) bland dem som skickats in till Guldspadejuryn.
Magnus Ringman har genom åren tilldelats såväl Stora Jour­n­alistpriset som Schibsted Journalism Awards. Men först – 1992 – fick han tillsammans med Maria Trägårdh en Guldspade för Aftonbladets artikelserie ”Vi och Dom”, om invandrare och svenskar.
– Det är alltid roligt att få kollegornas uppskattning för något man gjort. Det är en stor ära. Och trots att det är 20 år sedan minns jag utdelningen och festen väl, säger han.
Magnus Ringman var bara 22 år när han fick sin spade och menar att den naturligtvis, precis som de andra priser han fått, gav skjuts åt karriären. I dag är han redaktionschef på Aftonbladet. Utmärkelserna finns med honom i yrkeslivet, främst som ett kvitto på att han kan sitt yrke.
Men priser som Guldspaden är inte bara betydelsefulla för de enskilda journalisterna, utan också för redaktionerna, påpekar Magnus Ringman.
– Vi journalister är så prestationsfixerade, vi vill vara först och bäst. I hela tävlingskulturen ligger också att få kvitton på att det man gör är bra. I den meningen tror jag att priser och utmärkelser skärper arbetet, man anstränger sig hårdare för att dra fram den sortens avslöjanden som prisas.

FAKTA/184 bidrag har skickats in
n 327 personer har tillsammans skickat in 184 bidrag till Guldspaden 2011, i nio olika kategorier.
n Flest bidrag har skickats in i kategorin Större dagstidning, 38 bidrag.
n FGJ delar ut Guldspaden sedan 1991.
n Guldspaden delas ut till ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd”.

 

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos