Gå direkt till textinnehållet

Granskningsnämnden till klimatförnekare: ”Nej, nej, nej”

Granskningsnämnden friar tre inslag i SVT och SR som anmälts av personer som förnekar klimatförändringen.

Journalisten berättade i december att SVT är överösta med anmälningar från klimatförnekare, och att Granskningsnämnden ber programföretaget att inkomma med yttranden. SVT Nyheters programchef Charlotta Friborg ifrågasatte om det verkligen är rimligt.

”Självklart ska vi yttra oss när Granskningsnämnden begär det. Men yttrandena tar tid och jag blir fundersam när det tycks komma fler krav på att vi ska yttra oss över sådant som vi tycker är etablerad kunskap, men som nu verkar vara uppe till diskussion. Om man kan hitta svaren i Nationalencyklopedin är det svårt att förstå varför vi ska yttra oss”, sade Charlotta Friborg till Journalisten.

Nu har Granskningsnämnden friat två av klimatinslagen i SVT och ett i SR.

Annons Annons

Ett inslag i Morgonstudion i SVT1 som sändes i oktober handlade om stranderosion i Bangladesh. En person anmälde och hävdade att erosionen inte berodde på klimatförändringen, utan att det var urbanisering som fick folk att fly från bortspolade kustbyar till Dhaka. SVT ombads av Granskningsnämnden att yttra sig, och hänvisade bland annat till FNs klimatpanel. Granskningsnämnden friade inslaget.

Ett inslag i Aktuellt i SVT2 i oktober handlade om kusterosion i Liberia, där 20 procent av kåkstaden West Point försvunnit i havet. Två klimatförnekare som bland annat menade att problemet berodde på illegal sandtäkt anmälde inslaget till Granskningsnämnden som i sin tur bad SVT att yttra sig. SVT hänvisade till flera vetenskapliga rapporter och Granskningsnämnden friade inslaget.

I Vetandets värld i Sveriges Radio P1 handlade ett inslag i september förra året om klimatskeptiker. En pensionerad professor som ifrågasatte att den ökade koldioxidhalten skulle leda till en katastrofal temperaturhöjning intervjuades. Därefter intervjuades andra experter som motsade professorn, och menade att det finns en koppling mellan främlingsfientliga åsikter och klimatskepticism.

Den pensionerade professorn anmälde inslaget till Granskningsnämnden och menade bland annat att han blivit ”hånad” av Sveriges Radio. SR hänvisar i sitt yttrande bland annat till FNs klimatpanel och nämnden friar inslaget.

Granskningsnämnden har flera gånger sedan 2010 konstaterat att FNs klimatpanels slutsats har ett mycket brett stöd bland klimatforskare, och att det inte strider mot kravet på opartiskhet eller kravet på saklighet att utgå från denna grundsyn i sin rapportering.

Fler avsnitt
Fler videos