Friborg: ”Ta bort den förbannade reklamskatten!”

30 juni, 2015

Det är hög tid för politikerna att undanröja de gamla surdegarna som tynger den redan pressade dagspressen: bort med reklamskatten och digitalmomsen. Det menade publicisterna Charlotta Friborg och AnnaKarin Lith vid ett seminarium i Visby i dag.

Friborg, publisher på Upsala Nya Tidning, och Lith, redaktionell chef på Mittmedia, deltog i Almegas och Utgivarnas samtal "Vem granskar makten i framtiden", om hur mediebranschens strukturkris påverkar den granskande journalistiken. De var ense om att maktgranskningen är lokaljournalistikens kärnuppdrag och det mediehusen inte får släppa när resurserna krymper.

- Men vi måste sovra hårdare i det dagliga redaktionella uppdraget. Det tror jag faktiskt gynnar journalistiken. Vi tvingas ta bort mellanmjölksjournalistiken, sa AnnaKarin Lith.

På frågan vad politikerna kan göra för den pressade branschen hänvisade Charlotta Friborg till den pågående medieutredningen, men hon förväntar sig parallellt snabba åtgärder:

- I förstone kan man åtminstone undanröja en del hinder. Ta bort den förbannade reklamskatten någon gång!

Också den högre momsen på digital journalistik är en gammal surdeg som borde åtgärdas snarast, anser Friborg och Lith.

- Det är inte så att vi har en bransch som skriker: ge oss miljoner i subventioner. Men ta bort de här hindren nu, sa Friborg.

AnnaKarin Lith tryckte också på för bättre teknisk infrastruktur i hela landet:

- Många av våra läsare vill läsa vår journalistik på plattor - men de kan inte. För politikerna har släppt den frågan till marknadskrafterna. Det är inte bara en fråga för dagspressen, utan en demokratisk fråga.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies