Gå direkt till textinnehållet

Flera avslöjanden om mörkläggning i spåren av pandemin

På kort tid har flera medier rapporterat om en rad misstänkta  överträdelser mot meddelarfriheten. Det gäller bland annat chefer inom kommun- och regioner som avslöjats av mejl och vittnesuppgifter. En samlande omständighet verkar vara frågor om hur arbetet med coronapandemin går.

Så sent som i måndags skrev Journalisten om Nerikes Allehanda avslöjande gällande Örebro kommun, som uppmanade sina 13 000 anställda att inte prata med medier om arbetet med corona.

Sörmlands Media kan också avslöja hur Socialstyrelsen samarbetar med kommunerna för att medier inte ska få ut uppgifter. Det framgår av mailkorrespondens mellan myndigheterna. 

Bakgrunden är att Socialstyrelsen inrättade ett rapporteringsverktyg för kommunerna den 14 april, där samordningen av skyddsutrustning sker i landet. 

Annons Annons

Men när reportrarna begär ut uppgifter om smittspridning som kommunerna rapporterat in, blir det stopp. 

”Socialstyrelsen avslår vår begäran, först med hänvisning till att handlingen inte är upprättad och inte kan sammanställas med rutinbetonade åtgärder. Precis som kommunerna gjort lokalt”.  

Trots att Sörmlands Media ändrar sin förfrågan om uppgifter de vill ta del av får man nej igen. Socialstyrelsens rättsenhet hör senare av sig och säger att uppgiften om datum måste sekretessprövas. Trots att det inte handlar om patientuppgifter.

Socialstyrelsen nekar till mörkläggning. Men en anställd på länsstyrelsen i Sörmland är säker på vad han sett, och dennes uppgifter bekräftas även för tidningen av en kollega.

– Det fanns siffror på utrustning som beställts av kommunerna. Men i lägesbilden för antalet smittade i kommunerna fanns inga siffror alls. Det stod ”Borttaget – utredning pågår”. Hur det ser ut i dag vet jag inte för jag har inte kommit åt det. Det har varit stora problem med det där verktyget, säger den anställda.

Tidningen har även tagit del av mejl som visar samma sak – att man inom den regionala samverkan i Sörmland diskuterat hur kommunerna ska rapportera in antalet smittade i verktyget, utan att uppgifterna når medier.

I en annan artikel kan SN även avslöja hur chefer i regionen aktivt har försökt mörklägga hur omfattande smittspridningen är inom äldreomsorgen och pratat ihop sig om en gemensam strategi mot medier.

Detta rullades upp sedan en reporter begärt ut uppgifter från flera sörmländska kommuner om hur många som smittats av coronaviruset inom äldreomsorgen, samt hur många som avlidit i sjukdomen. 

Bland annat skickade Nyköpings kommundirektör, Mats Pettersson, vidare tidningens begäran till övriga sörmländska kommundirektörer och till ledningen för Region Sörmland. 

”Pettersson skrev att han antar att även hans kollegor i de andra kommunerna fått begäran av tidningen, och att kommunerna borde ge ett samlat svar”, skriver tidningen i artikeln.

Av mejlkorrespondensen mellan kommunerna kan reportrarna också se hur de snabbt kommer fram till en gemensam strategi för att slippa lämna ut uppgifterna. 

Men det stoppar inte här.

SVT Nyheter Västmanland avslöjar hur Västerås stad har spridit ett meddelande som uppfattats som att medarbetare inte ska prata med journalister om covid-krisen.

Här handlar det om ett mejl till personal inom vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås som SVT tagit del av. Där beskriver direktör Tobias Åsell ett nytt inriktningsbeslut.

Åsell skriver att ”alla förfrågningar från media till såväl ledningsfunktioner som till enskilda medarbetare hänvisas till mig för en bedömning om/hur vi ska svara. Viktigt att inte enskilda medarbetare svarar media direkt.”, skriver SVT Nyheter Västmanland.

Nyligen har också SVT Nyheter Norrbotten avslöjat hur Gällivare kommun skickat ut ett meddelande till personalen inom vård- och omsorg i kommunen som lyder:

”Medarbetare bör inte svara på någon fråga alls från media.” Står det i utskicket.

Fler avsnitt
Fler videos