Gå direkt till textinnehållet

Fler fick jobb med omgjord journalistutbildning

Var femte som tog examen på Mittuniversitetets journalistutbildning i juni har fast jobb idag. Oron för utlasning är dock stor bland dem som arbetar som vikarier.

Mittuniversitetets journalistutbildning gjordes om 2015 och i juni 2018 gick den första årskullen med det nya programmet ut. Nu, åtta månader senare, har mer än var femte fått en fast anställning som journalist på ett medieföretag. Det visar en snabbenkät som gjorts på universitetet.

– Det här är strålande siffror. Vi har haft bra siffror även tidigare år – verkligheten för oss på journalistutbildningarna är helt annorlunda än den bild som branschen målar upp. Det finns jobb därute. Men det här resultatet är mycket bättre än jag väntat mig, även om det förstås är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det handlar fortfarande bara om en årskull, säger Peter Jonriksson, adjunkt i journalistik och programansvarig för Mittuniversitetets journalistutbildning i Sundsvall.

Av de 28 studenter som tog examen från journalistutbildningen på Mittuniversitetet i juni 2018 har 21 svarat på enkäten. Av dem jobbar 18 personer med journalistik, vilket är över 85 procent av de svarande. En person är timanställd i en annan bransch, en studerar och en är arbetssökande.

Annons Annons

Av de 18 personerna som arbetar med journalistik är sex personer fast anställda i ett medieföretag (ej bemanningsföretag). Tre personer frilansar, fyra personer är vikarier i medieföretag, tre personer är timvikarier i medieföretag, en person är vikarie i ett bemanningsföretag och en person är timvikarie i ett bemanningsföretag. Det innebär att 21 procent av samtliga som tog examen, eller 29 procent av de som svarat på enkäten, har ett fast jobb som journalist åtta månader efter examen.

– Medieföretagen kommer till oss på våra rekryteringsdagar och flera av dem berättar att de har svårt att hitta personal. Universiteten har blivit en arbetsförmedling för medieföretag, säger Peter Jonriksson.

Ett skäl till att fler fått jobb kan vara det omgjorda programmet med tre praktikterminer. Långpraktiken flyttades från näst sista till sista terminen vilket innebär att studenterna kunde gå direkt från praktik ut i yrkeslivet. Av de som svarat på enkäten fick 17 personer, över 80 procent, jobb på arbetsplatsen där de gjort praktik och nio personer arbetar fortfarande kvar på den arbetsplatsen.

Samtidigt visar snabbenkäten att det finns en stor oro för utlasning, det vill säga att man inte får arbeta kvar i mer än tolv månader eftersom arbetsgivaren inte vill ge en förtur till framtida tjänster. 86 procent är oroade över att bli utlasade.

Fast anställning är viktigt för de nyutexaminerade journalisterna, efter chansen till utvecklande arbetsuppgifter och att kunna arbeta på en viss ort, enligt enkätundersökningen.

– Den som först ger studenter bättre utsikt om trygghet kommer att bli en framgångsrik rekryterare, säger Peter Jonriksson.

Fler avsnitt
Fler videos