Finska mediechefer i upprop mot ”lögnmedier”

1 mars, 2016

I Finland har cheferna på flera av landets största medier gått i hop i ett upprop för den trovärdiga journalistiken och mot lögnmedier som förgiftar samhällsdebatten och ljuger om invandrare som begått brott. 

"Vi vägrar stödja lögnmedierna genom att vara tysta medlöpare. Vi förbinder oss att utöva relevant journalistik grundad på fakta", skriver tjugotvå chefer från bland annat YLE och några av Finlands största tidningar, rapporterar sr.se.

Bland annat är det välkända tidningshus som Helsingin Sanomat, Aamulehti och Hufvudstadsbladet som gått ihop i ett upprop mot vad de kallar ”lögnmedier” som förgiftar samhällsdebatten.

Mediecheferna publicerade gemensamt sitt upprop på alla sina plattformar nu på tisdagen. Enligt SR menar man att samtalsklimatet i landet förändrats drastiskt ”inte minst på grund av propagandasidor på nätet som maskerar sig som nyhetsmedier”.

Bakgrunden är bland annat en rad nyheter som fått stor spridning i Finland, om brott där invandrare skulle vara inblandade, men som visat sig vara felaktiga eller direkt påhittade. 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Sonja lundberg ons, 2017-03-01 07:39
Förstår att allt hat kommer från okunskap utbildning eftersträvas!#Viärsamm

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies