Gå direkt till textinnehållet

Finska mediechefer i upprop mot ”lögnmedier”

I Finland har cheferna på flera av landets största medier gått i hop i ett upprop för den trovärdiga journalistiken och mot lögnmedier som förgiftar samhällsdebatten och ljuger om invandrare som begått brott. 

"Vi vägrar stödja lögnmedierna genom att vara tysta medlöpare. Vi förbinder oss att utöva relevant journalistik grundad på fakta", skriver tjugotvå chefer från bland annat YLE och några av Finlands största tidningar, rapporterar sr.se.

Bland annat är det välkända tidningshus som Helsingin Sanomat, Aamulehti och Hufvudstadsbladet som gått ihop i ett upprop mot vad de kallar ”lögnmedier” som förgiftar samhällsdebatten.

Mediecheferna publicerade gemensamt sitt upprop på alla sina plattformar nu på tisdagen. Enligt SR menar man att samtalsklimatet i landet förändrats drastiskt ”inte minst på grund av propagandasidor på nätet som maskerar sig som nyhetsmedier”.

Annons Annons

Bakgrunden är bland annat en rad nyheter som fått stor spridning i Finland, om brott där invandrare skulle vara inblandade, men som visat sig vara felaktiga eller direkt påhittade. 

Fler avsnitt
Fler videos