Gå direkt till textinnehållet

Fälls för kränkande uttalande om unga mörkhyade killar

TV4 Nyheterna fälls för en kränkande påannonsering om unga mörkhyade killar.

Inslaget i TV4 Nyheterna behandlade ett reportage från programmet Kalla fakta, som handlade om att många svenskar upplever att de misstänkliggörs av polisen på grund av sin etnicitet.

Inslaget påannonserades genom att programledaren sa följande:  
 
"Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor dyr Merca så tänker jag så här: 'bortskämda skitungar som kör pappas bil'. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil så tänker jag: 'kriminella'. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det". 

Själva inslaget inleddes genom att programledaren sa att ”polisen stoppar och kontrollerar människor på grund av deras hudfärg eller etnicitet är ett väldokumenterat problem utanför vårt land. Samtidigt får Sverige kritik för att inte arbeta aktivt mot etnisk profilering, trots att det ju finns här med". 

Inslaget tog bland annat upp en ny forskningsrapport där frågan om etnisk profilering inom polisen i Sverige behandlades, den stöddes av en professor i polisvetenskap.

Anmälaren menar att uttalandet av programledaren var ”klart rasistiskt”. Att programledaren för ett av Sveriges största nyhetsprogram erkände rasistiska fördomar på bästa sändningstid och sedan gick vidare utan att uttalandet kontextualiserades fick det att låta som att hans fördomar var normala samt att det var bra att de erkändes.

”Programledarens uttalande riskerade i stället att normalisera och förminska problemen med rasistiska fördomar”, skriver anmälaren.  

TV4 skriver i sitt yttrande att inslaget inte gjorts i syfte att kränka någon, utan i syfte att synliggöra en struktur och ett samhällsproblem. Avsikten med påannonseringen var att illustrera de snabba tankar som kan forma fördomar och tydligt visa vilka konsekvenser fördomsfullt tänkande kan få.

Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) väljer att gå på anmälarens linje, trots att de uttrycker en förståelse för att syftet med påannonseringen var att exemplifiera den typ av fördom som kan ligga bakom etnisk profilering.

”Nämnden anser dock att programledarens uttalande om unga mörkhyade killar inom ramen för nyhetssändningen var uppenbart kränkande och därtill riskerade att befästa fördomar om personer med en viss hudfärg. Enligt nämndens mening strider inslaget mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, skriver nämnden i sitt beslut.

Fler avsnitt
Fler videos