Gå direkt till textinnehållet

Facklig protest mot porr i Canal +

Jämställdhetsombuden på TV4 lämnar sitt uppdrag. Orsaken är att TV4 behåller porren i dotterbolaget Canal +.

Helena Gissén och Andreas Bjunér, jämställdhetsombud för journalistklubben på TV4, har beslutat att lämna sina platser i företagets jämställdhets- och mångfaldsgrupp. Anledningen är att ledningens beslut att behålla porren i dotterbolaget Canal +.
"Vår uppfattning är att det inte är meningsfullt att bedriva jämställdhetsarbete i ett företag vars ledning markerat lågt intresse för viktiga aspekter av jämställdhetsfrågan", skriver de i ett brev till ledningen.

De anser inte att TV4 bör förknippas med porrindustrin. Helena Gissén och Andreas Bjunér föreslår att jämställdhets- och mångfaldsgruppen läggs ner i sin nuvarande form och att mångfaldsarbetet fortsätter i en annan form.

Sara Stenman, ordförande för journalistklubben på TV4, konstaterar att avgången är en markering och att det inte är en överraskning för ledningen hur klubben känner.
– Diskussionen har pågått internt i två år, ända sedan TV4 tog över Canal +. Ledningen vill inte prata om det, men jag konstaterar att det inte är förenligt med vår jämställdhetspolicy att vi sänder det här innehållet. Även om företaget tjänar pengar på utbudet så tycker jag, personligen, att oavsett det så måste man ta ett etiskt beslut, precis som man tar andra beslut som gör att man kan förlora pengar.  
Men porr är ju lagligt?
– Jo visst, men det finns forskning som visar att i produktionen, alltså själva industrin, far människor illa och att unga människor påverkas på ett negativt sätt. Det är de två delarna som säger att man ska vara kritiskt mot innehållet.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos