Tömd redaktion under pandemin. FOTO: Tor Johnsson

Expressens klimatredaktion satt på paus

9 juni, 2020

Expressen ställer om under pandemin. En avdelning som berörs är klimatredaktionen, vars journalister vid coronautbrottet flyttade in i grävgruppen.

Journalisten berättade i ett reportage i höstas om Expressens storsatsning på en fem journalister stark redaktion helt ägnad åt klimatet. En långsiktig satsning, var löftet. Men nu är klimatredaktionen tillfälligt upplöst, vilket Dagens Media var först med att berätta.

Reportrarna har flyttat till gräv- och politikgruppen. Klimatchefen Emma Boëthius har blivit grävredaktör.

– Jag är samtidigt fortfarande klimatchef, och vi satsar fortfarande på klimatjournalistik. Men precis som, gissar jag, alla redaktioner har vi omgrupperat under det här extrema läget som inte är jämförbart med något annat, som kanske är det mest extrema vi kommer att få uppleva under vårt journalistiska yrkesliv. Det påverkar hur vi använder våra resurser. Det skulle vara mer anmärkningsvärt om vi inte stärkte upp coronabevakningen, säger Emma Boëthius.

Klimatjournalistiken kommer bland annat att skötas av den utökade grävgruppen, och frilansar ska förstärka, enligt Boëthius. Den klimatbevakning som försvunnit är framför allt den löpande, snabba.

– Vi hade redan under hösten gått mer och mer mot fördjupningar i klimatjournalistiken, eftersom vi märkt att den typen av jobb får bäst respons och engagemang. Vi kommer att fortsätta göra en djup och relevant klimatbevakning.

Att den löpande bevakningen minskar blir också naturligt eftersom även klimatpolitiken är satt på undantag under pandemin, menar Emma Boëthius. Höstens stora klimatmöte är till exempel framskjutet.

– Det är svårt att rapportera på samma sätt som tidigare. Men just i den här situationen är det viktigare än någonsin att göra fördjupningar om ständigt aktuella klimatfrågor. Som hur regnskog skövlas för vår palmolja.

Är läsarna fortfarande intresserade av klimatet under den här krisen?
– Jag tror det, när man gör det fördjupande. Men att nå ut med snabbare nyheter är svårt i det här stora bruset med ekonomisk kris och samhällskris.

Kommer ni att återgruppera er till en klimatredaktion efter pandemin?
– Som det är nu kommer vi att jobba på så här, vi ser inte att pandemin tar slut än. Vi har inte fattat beslut om hur det blir efteråt. Det tror jag gäller många mediehus. Vilken verklighet har vi efter pandemin? Det är svårt att överblicka, för många.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies