Gå direkt till textinnehållet

Eva Hamilton kritisk till sändningsflytten

SVTs förre vd Eva Hamilton är kritisk till Jan Helins beslut att flytta SVTs sena lokala nyheter till klockan 22, direkt mot TV4s nyhetsblock.

Det var i ett debattinlägg på Journalisten som en rad TV4-journalister gick ut och kritiserade SVT-ledningens beslut att flytta de sena lokala nyheterna till klockan 22.00. Efter det har debatten fortsatt i en rad andra medier.

I Jan Helins, mediedirektör på SVT, eget program Fönster mot medie-världen har han bjudit in TV4s vd Casten Almqvist och SVTs förra vd Eva Hamilton.

Om beslutet att flytta sändningen efterlyser Hamilton ”lyhördhet” från ledningen. Även om hon som gammal vd förstår att det är ”skitdyrt” att flytta lokala nyhetsändningar till SVT2, som annars hade blivit fallet.

Annons Annons

– Jag tycker det är ganska olyckligt just nu med den diskussion som råder om public service, och om det nyhetsunderskott på seriösa nyheter som finns. Det är olyckligt att lägga de två stora nyhetsprogrammen på samma tid, säger Eva Hamilton i programmet.

Helin menar att det vore ansvarslöst att slösa med medel och att det kostar att flytta sändningar till SVT2. De har inte heller något fokus på att störa TV4 i sina sändningar, menar han.

– Jag håller inte med. Det vore inte att hushålla med allmänna medel. Vi har också ett uppdrag att utveckla lokala nyheter väldigt tydligt och då är SVT1 platsen, säger Jan Helin i programmet.

I en kommentar till Aftonbladet skriver Casten Almqvist, vd på TV4, att man har sträckt ut en hand till SVT i förhoppning om att lösa frågan.

– Vi har tagit kontakt med SVT så att vi kan reda ut det här. Ett tablåkrig om nyheter har inga vinnare utan bara förlorare och det skulle bli publiken i det här fallet, säger Almqvist.

Fler avsnitt
Fler videos