EPs fotografer får stanna – men utbildas
Enköpings-Posten, som ägs av NWT-koncernen, riskerade att bli av med sina två fotografer. Nu har en utredning kommit fram till en lösning som berör hela koncernen.
Enköpings-Posten, som ägs av NWT-koncernen, riskerade att bli av med sina två fotografer. Nu har en utredning kommit fram till en lösning som berör hela koncernen.
Journalistklubben på Enköpings-Posten har sagt ja till förslaget, enligt Birgitta Liinamaa, ordförande för tidningens journalistklubb.
Förslaget går ut på att alla fotografer inom hela koncernen under ett halvår ska utbildas till antingen reportrar eller redigerare, med cirka tio lärarledda lektioner. De behåller sina fotografjobb men kan hoppa in på de andra områdena vid behov.
– Fotograferna ska vidareutbildas, liksom reportrarna som ska lära sig fotografering bättre. Fotograferna ska kunna göra kortare reporterjobb, men ändå främst göra det de är bäst på, säger Liinamaa.
Hon berättar att alla är glada över den här lösningen där man tar till vara de anställdas kompetens och dessutom breddar den genom utbildning.
Blandade känslor
Stig ”Stickan” Norling, en av fotograferna på Enköpings-Posten, har blandade känslor:
– Det är väl både och, men förändringen är ett måste, säger han. Jag är glad att företaget tagit sitt förnuft till fånga, annars hade vi varit tvungna att gå. Jag är inte främmande för att åka ut och skriva om en olycka, bara jag slipper skriva reportage. Om alla kunde göra på det här viset är det helt okej.
Men allt är inte frid och fröjd på koncernen. På Nya Wermlands-tidningen har man också haft MBL-förhandlingar och kommit överens om samma saker som Enköpings-Posten. Trodde man.
Det visade sig att när journalistklubben fick protokollet från mötet stod det mer än vad man kommit överens om.
Fotograferna får ett år på sig
Anders Hanson är fotograf och representant för journalistklubben:
– Vi sa att förhandlingarna berörde fotoavdelningen, men ledningen påstod att vi pratade om omorganisation av hela redaktionen, berättar han. Vi gick med på att fotograferna skulle utbildas och lära sig skriva. De menar att fotograferna får ett år på sig, och sedan ska det utredas om de ”uppfyller tillräckliga kvalifikationskrav”, vilket i princip kan leda till att de kan avskedas om någon får för sig att de inte håller måttet.
Klubben har kallat till klubbmöte i veckan. Förhoppningarna är att det ska lösa sig snarast.
– Ärligt talat är det ganska förvirrat. Vi är oroliga över vad som är på gång, säger Hanson.
Redaktionschefen på Nya Wermlandstidningen, Rolf Matthies, säger:
– Förhandlingar pågår fortfarande. Det känns fel att kommentera nu. Vi håller på att fila på protokollet och det är ganska vanligt att folk har olika uppfattningar om ett protokoll.
“Det låter hårt, men det ligger inget hot bakom”
Staffan Ander, ansvarig utgivare och chefredaktör för Nya Wermlands-Tidningen, men även delägare i koncernen NWT, säger att han inte har sett protokollet och därför inte vill kommentera det i detalj. Men om formuleringen ”tillräckliga kvalifikationskrav” säger han:
– Det låter hårt, men det ligger inget hot bakom. Inga uppsägningar är aktuella. Man vet i och för sig aldrig, men det är inte tanken bakom formuleringen.
sg@sjf.se