Gå direkt till textinnehållet

Elstöd sekretessbeläggs trots kritik

Regeringen kör över Lagrådet och belägger det nya elstödet till konsumenter med sekretess. ”Det här borde vara offentliga uppgifter”, säger Offentlighetsjourens Mats Amnell.

Regeringens förslag att sekretessbelägga vilka som får ta del av det nya elstödet fick nyligen hård kritik av Lagrådet. Lagrådet håller inte med regeringen om att uppgifter om enskildas elförbrukning och utbetalda belopp är integritetskränkande. Dessutom kritiseras den mycket korta remisstiden. Även Journalistförbundet har sågat förslaget, liksom bland annat Justitiekanslern.

– Jag delar kritiken, det här borde vara offentliga uppgifter. Precis som Lagrådet kan jag inte se att det här är integritetskänsliga uppgifter, säger Mats Amnell, rådgivare vid Fojos Offentlighetsjour.

– En intressant sak är att i ganska många lagparagrafer som skyddar enskilda personers ekonomiska förhållanden är det svag sekretess som gäller. Här har man av någon anledning valt den starkare formen.

Vid svag sekretess finns möjlighet att vid särskilda fall tillämpa sekretess. Mats Amnell menar att det hade varit en mer rimlig ordning i fallet med elstöd till konsumenter.

– Det här handlar bara om elförbrukning, inte om psykologsamtal eller en polisanmälan, något som kan anses vara klandervärt i omgivningens ögon.

Han pekar också på en parallell till permitteringsstödet under pandemin, som först var hemliga men blev offentliga efter att den förra regeringen efter kritik initierat en lagändring.

 

Fler avsnitt
Fler videos